Aláírták az épülő sóstói szálloda üzemeltetési szerződését

Akt.:
Aláírták az épülő sóstói szálloda üzemeltetési szerződését
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Polgármesterként számtalan szerződést írtam, de ilyet még nem – vezette fel a megyeszékhely turisztikai életében mérföldkőnek számító mozzanatot dr. Kovács Ferenc. Nyíregyháza első embere azért ült egy asztalhoz dr. Podlovics Rolanddal, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. és Hülvely Istvánnal, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatójával, hogy aláírásukkal hitelesítsék az épülő Hotel Sóstó Resort Spa & Conference **** szálloda üzemeltetési szerződését.

nah2

Tíz plusz öt évre

– Hazánkban Nyíregyháza az egyetlen, 100 ezer lakos feletti város, ahol eddig nem volt egy legalább száz szobás, legalább négycsillagos szálloda, amelyik alkalmas a gyógy- és a konferenciaturizmusra is. Egyértelmű volt, hogy Sóstó kiváló helyszíne lehet egy ilyen komplexumnak – 2010-ben indult az a projektünk, ami most célba ért – jelentette be dr. Kovács Ferenc, aki felidézte: 2015-ben az önkormányzat 3,1 milliárd forint támogatást kapott a hotel megépítéséhez a kormánytól, ehhez a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. társtulajdonosként 900 millió forintos hitelt vett fel. Tavaly megkezdődött az építkezés, egyben annak a megfelelő tőkeerővel, múlttal és felkészültséggel rendelkező cégnek a keresése, amely színvonalasan és gazdaságosan tudja üzemeltetni a hotelt.

– A beruházás iránt hárman érdeklődtek, közülük a Hunguest Hotels Zrt. nyújtott be jelentkezést, majd érvényes pályázatot. A kiírási minimum feltételeinél jobb ajánlatot téve nyerte el az üzemeltetés jogát, a koncessziós szerződést tíz évre – öt év opciós meghosszabbítási lehetőséggel – kötöttük meg. Az egy évtized alatt havi részletekben összesen 1,2 milliárd forint koncessziós díjat fizet a társaság, emellett évente 30 százalékos részesedést az üzemeltetésből származó bevétel meghatározott részéből. E szerint a felek a szálloda üzemi eredményének 60 millió forint fölötti részén osztoznak. Ezen túl az önkormányzat mintegy 10 millió forint idegenforgalmi adóbevételre számíthat évente, de a hotel 66 új munkahelyet is teremt – tette hozzá a polgármester.

Nem volt „egyszerű eset”

– Nagy dolog az életünkben minden szálloda hozzácsatolása a láncunkhoz, még akkor is, ha nem mi építettük, hiszen mindig arra törekedtünk, hogy megtartsuk a pozíciónkat – vette át a szót Hülvely István. – Nyíregyháza az elmúlt években rengeteget fejlődött, nem tehettük meg, hogy a városban ne legyen szállodánk. Meggyőződésünk, hogyan nagyon népszerű lesz a Hotel Sóstó Resort Spa & Conference **** – árulta el a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója. – Több hónapig tárgyaltunk, míg sikerült megtalálnunk a kölcsönös előnyöket. Az eredeti minimál kiírás sem volt „egyszerű eset”, és nem csak a bérleti díj tekintetében: nagyon komoly a szálloda műszaki állapotának megtartására vonatkozó feltételrendszer is. Eszerint minden évben állagmegóvásra kell költenünk az árbevételeink négy százalékát, ami jelen értéken számolva 40–50 millió forint.

Hülvely István azt mondta: bízik benne, hogy tíz év múlva a nyíregyházi hotel nemcsak Magyarország legnagyobb pihenő és gyógyászati, hanem a legmagasabb színvonalú szállodaláncának lesz a része.

KM
hirdetés