Alapkőletétel a tiszalöki határban

Alapkőletétel a tiszalöki határban
A hófehér palástba öltözött tiszalöki határban dr. Petrétei József igazságügy-miniszter és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter hétfőn lerakta a magántőke bevonásával építendő új büntetés-végrehajtási intézet alapkövét. Korábbi írások [.pdf – 69KB] Alapkoletétel a tiszalöki határban 2006.03.06.

A vendégeket Kovács Gábor polgármester köszöntötte, majd felidézte a börtönnel kapcsolatos eddigi szervezőmunkákat. Az igazságügyi tárca vezetője a magyar büntetés-végrehajtás helyzetét vázolta fel röviden. Mint elmondta, a börtönök zsúfoltak, 140-150 százalékos a telítettségük. Ezért vált szükségessé, hogy magántőke bevonásával két új börtön épüljön hazánkban, közülük az egyik a tiszalöki határban.

Szólt még arról is, hogy amelyik településen büntetés-végrehajtási intézet működik, ott nagyobb a közbiztonság. Hangoztatta továbbá, hogy a rabokat nemcsak őrizni kell, hanem a számukra képzést és foglalkoztatást is kell biztosítani.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter beszédében kiemelte a tiszalöki önkormányzat elszántságát, hiszen a testület még ingyen telket is felajánlott, csakhogy a város mellett legyen a börtön. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a térségbe sok hasonló beruházás kellene, hiszen van még itt erő, rejtett tartalék.

A köszöntő gondolatok után a miniszterek elhelyezték egy acél csőben az aznapi újságokat, különböző dokumentumokat és pénzérméket, majd a hengert bebetonozták az alapba. Miután a régészek átadják a terepet a kivitelező KÉSZ Kft.-nek, már csak a munkásokon múlik, hogy 2007-re elkészüljön Közép-Európa legmodernebb büntetés-végrehajtási intézete.

– M. Magyar László –
hirdetés