Alattomos veszély jöhet a szürettel

Megyénkben idén még szerencsére nem fordult elő mustgázmérgezés, de intő jel, hogy a Mór melletti Kecskehegyen két ember vesztette életét emiatt nemrég.

Előtte a Pest megyei Péteriben hasonló okbólt halt meg egy idôs férfi. Tavaly a szüret utáni idôszakban országszerte szintén többekkel végzett a borospincékben felgyülemlô, láthatatlan, szagtalan gáz.

Derékmagasságban

Mint Varga Lajos százados, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megelőzési osztályának munkatársa lapunknak elmondta, a forrásban levô must szénmonoxidot termel, ami a helyiségbôl kiszorítja az oxigént, s ez nehéz légzést, fulladást, végsô esetben halált okoz.  A veszély abban rejlik – folytatta –, hogy érzékszerveinkkel nem érzékelhető jelenlétét csak akkor vesszük észre, amikor káros hatását már kifejtette. A gáz idejében észlelhető, ha a borospincébe derékmagasságban tartott, égő gyertyával lépünk be. Amennyiben a gyertya nehezen ég vagy elalszik a láng, számítani kell arra, hogy a borospincében felgyülemlett a mustgáz, s nincs elég oxigén a biztonságos benntartózkodáshoz. – Ilyen esetben haladéktalanul hagyjuk el a helyiséget, és gondoskodjunk a kiszellőztetéséről – hangsúlyozta Varga Lajos.

Hívjuk a tűzoltókat!

A szakemberek kérte: ha azt észleljük, hogy valaki ilyen mérgezést szenvedett, saját életünk érdekében ne próbálkozzunk a mentéssel, hanem azonnal értesítsük a tűzoltókat a 105-ös ingyenes hívószámon, s ők majd légzőkészülék használatával, további életek veszélybe sodrása nélkül kimenekítik a mérgezettet.
hirdetés