Helyi közélet

2017.02.14. 18:12

Rövidesen újraindul az áramtermelés Tiszalökön

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az előzetes felmérések szerint az erőműben nem tett kárt a jeges ár.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az előzetes felmérések szerint az erőműben nem tett kárt a jeges ár.

– Az elmúlt napok enyhe időjárása következtében, a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására a Tisza vízrendszerén kisebb-nagyobb vízszintemelkedések alakultak ki. Ezek a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontották, illetve bontják fel maguk előtt az álló jeget. A Tisza Dombrád térségéig jégmentes, alatta Tiszalökig 10–30 százalékos jégzajlást észleltek, a vasárnap még a tiszanagyfalui kanyarban beékelődött jégtorlasz tovább csúszott lefelé a folyón és áthaladt a tiszalöki vízerőműn – tájékoztatta lapunkat Siklós Gabriella. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője kifejtette: – Teljesen kinyitották az erőmű duzzasztóművének nyílásait, ennek következtében megemelkedett az alvízi vízszint, így a jeget gond nélkül át tudták engedni. A nagyobb táblákat a pillérek acél élvédői darabolták fel. Az előzetes felmérések szerint az erőműben nem tett kárt a jeges ár; ehhez hozzájárult a csütörtöki tiszadadai robbantás is, ami abban segített, hogy tiszta legyen az alvízi meder, és fogadni tudja az érkező jégmennyiséget. Várhatóan a hét végén indul újra az áramtermelés az erőműben.

Nyitva van az árvízkapu

– A Tisza Tokajig folyamatosan apad. Az árvízvédelmi készültséget vasárnap a Tisza bal parti védvonal Zsurk és Nagyhalász közötti szakaszán megszüntettük, este Tiszabercel térségében a III. fokú készültséget I. fokúra mérsékeltük – tájékoztatott Bodnár Gáspár védelemvezető.

– A Lónyay-főcsatorna torkolati szakaszán vasárnap estétől I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Tisza apadása lehetővé tette az árvízkapu hétfő reggeli felnyitását. Igazgatóságunk működési területén a belvízvédelmi készültségben változás nem történt, II. fokú a készültség Tiszabercel és Nagyhalász térségében, ezenkívül Tiszabezdéden és Újfehértón is belvízvédelmi készültséget tartanak – tette hozzá a Felső–Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

KM


Tisza vízrendszerén kialakult kisebb-nagyobb vízszintemelkedések folyamatosan bontották, illetve bontják fel maguk előtt az álló jeget.

 


Jégtörő hajók tisztítják meg a jégtől a folyómedret a tiszalöki vízlépcső környékén. A jó húsz kilométeres jégtorlasz visszafog egy árhullámot, fölötte nincs újabb torlasz.

 


Az olvadás és a jégzajlás miatt leállították az áramtermelést a tiszalöki vízerőműben - közölte az erőmű vezetője szerdán az MTI-vel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában