Áldás és átok is lehet a légkondicionáló

Számos fertőtlenítési módszer létezik, az egyik ilyen a klímatisztító spray alkalmazása
Számos fertőtlenítési módszer létezik, az egyik ilyen a klímatisztító spray alkalmazása
Nyíregyháza – Az elhanyagolt klímaberendezések egészségügyi veszélyeket rejthetnek magukban.

Nyáron sokan használnak különféle klímaberendezéseket a kellemes közérzet, pihentetőbb alvás, hatékonyabb munkavégzés miatt, ám arra nem mindenki fordít figyelmet, hogy „szezonkezdetkor”, az első használat előtt alaposan kitisztítsák a berendezést.

– A nem megfelelően karbantartott klímaberendezések egészségügyi veszélyeket rejthetnek magukban! – figyelmeztet az ÁNTSZ. Különösen a gyermekek, kismamák, idősek és valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedők legyenek körültekintőek, hiszen különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) telepedhetnek meg a klímaberendezés vagy a szellőzőrendszer közegében, a szűrőkön és gépekben. Ezek a felhalmozódott porral együtt kijutva allergiás, asztmás megbetegedéseket idézhetnek elő. Arra is figyeljünk, hogy a klimatizált helyiség levegője ne legyen túl száraz, a javasolt relatív páratartalom értéke 50 százalék körüli.
Érdemes elkerülni, hogy a hideg levegő közvetlenül érjen bennünket, ugyanis a szem a torok és az orr nyálkahártyájának kiszáradását okozhatja, de előfordulhatnak ízületi fájdalmak valamint gyulladásos és megfázásos tünetek:

Ne legyen megterhelő

A megbetegedések elkerülése érdekében lakásokban, gépjárműveknél évente minimum egyszer ajánlott a klíma tisztítása és fertőtlenítése, a hűtőgáz mennyiségének ellenőrzése. Mérsékelt hűtést alkalmazzunk: a külső hőmérsékletnél maximum 6-8 C-fokkal állítsuk hidegebbre a klímaberendezést, hogy a hőmérséklet-különbség ne legyen megterhelő a szervezet számára.

KM
hirdetés