Nagyvilág

2010.08.27. 17:36

Korrupciós vádemelés a volt szlovén kormányfő ellen

<p>Vádemelési javaslatot tett a szlovén ügyészség az ország volt kormányfője ellen - közölte pénteken a szlovén média. Janez Jansát korrupcióval gyanúsítják a független Szlovénia történetének legnagyobb fegyver-üzlete ügyében.</p>

A Mladina nevű hetilap úgy értesült, hogy az ügyészség augusztus 6-án nyújtott be a vádemelésről szóló dokumentumot a ljubljanai területi bíróságnak Jansa és négy társa ellen. A lap szerint az ügyészség kenőpénzek elfogadásával, illetve azok ígéretével vádolja a volt kormányfőt és társait.

278 milló eurós üzlet

Az újság szerint a finn Patria nevű, hadiipari céggel 2006-ban kötött 278 millió eurós üzletről van szó. A Patria ennek fejében kente meg Jansát, és a pénz a volt kormányfő pártja, a Szlovén Demokratikus Párt (SDS) kasszájába vándorolt. Jansa személyesen nem találkozott a finn cég képviselőivel, csupán közvetítőkön keresztül egyeztettek a pénzről. - állítja a lap.

Jansa 2006-ban írta alá a Patriával összehozott szerződést, amely 135 páncélozott jármű szállításáról szólt. Ez volt a független Szlovénia történetének legnagyobb katonai üzlete. Néhány héttel a 2008-as választások előtt az egyik finn tévé riportot közölte, amely azt állítottak, hogy magas beosztású szlovén tisztségviselők pénzt fogadtak el a Patriától. A tévén nevén nevezte Jansát.

A volt kormányfő pénteken pártja honapján ismételten visszautasított a vádat, és azt közölte, hogy az ügyészség még nem értesítette a vádemelésről. "Sem én, sem az SDS bármely vezetője, nem kért és nem fogadott el kenőpénzt, vagy bármely jutalmat a Patriától. Ha bárki a nevemmel visszaélve mégis megtette, akkor ezt bizonyítani lehet"- közölte Jansa.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!