Alkotmánybíróból díszpolgár

Dr. Lenkovics Barnabás a díj átvétele után
Dr. Lenkovics Barnabás a díj átvétele után - © Fotó: Antal Gábor
Tiszanagyfalu – Tiszanagyfalu képviselő-testülete a rangos elismerést dr. Lenkovics Barnabásnak ítélte.

Éppen egy hete rendezte meg harmadik alkalommal Tiszanagyfalu Feszt elnevezéssel az immár hagyománynak számító falunapi ünnepségét a helyi önkormányzat.

Falunap tehát már többször is volt a község életében, azonban az idei rendezvény kiemelt jelentőséget kapott, ugyanis Tiszanagyfalu önkormányzata most adományozott első ízben díszpolgári címet.

Kis faluból indult…

Ezt az elismerést dr. Lenkovics Barnabás, Magyarország Alkotmánybíróságának nyugalmazott elnöke vehette át.

– Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntjük Tiszanagyfalu legnagyobb büszkeségét, jogtudósát dr. Lenkovics Barnabást. Büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen kis szabolcsi faluból indulva ilyen magas közjogi pozíciót tudott betölteni, miközben jogászok ezreit tanította erre a hivatásra, illetve hivatástudatra – kezdte ünnepi beszédét Rudolf János Ferencné, a település polgármestere, majd így folytatta:

– Lenkovics Barnabás 1950. július 26-án, Anna napon a Rakamazhoz tartozó Gombatanyán – édesanyja elmondása szerint – rettenetes ítéletidőben született. A természet már akkor jelezte, hogy egy kivételes, nagy tehetségű ember látta meg a napvilágot.

– Tiszanagyfaluban töltötte gyermekéveit 2 fiú testvérével együtt földműves szülők gyermekeként. Édesanyja jelenleg is településünkön él. Egykori lakóhelyére a mai napig szívesen látogat haza, a szülői ház mellett meglátogatja a gyermekéveit meghatározó helyeket, többek között a Balazsért, a szőlős kertet, valamint a Nagy–Morotvát, ahonnan szívesen gyönyörködik a Tokaji-hegy szépségében.

– A középiskolai tanulmányait a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban végezte. Egyetemi éveit az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán töltötte, diplomáját 1974-ben kapta meg. Ettől kezdve a polgári jogi tanszéken oktatott, 2000-től pedig egyetemi tanári címet is kapott – elevenítette fel az életutat a polgármester asszony.

Tankönyvek és jegyzetek

A település vezetője kiemelte továbbá, hogy Tiszanagyfalu első díszpolgárának nevéhez számos tankönyv és jegyzet megírása is kötődik. A nevéhez fűződik a győri egyetemen a polgári jog oktatásának megszervezése, illetve oktatási programjának kialakítása. Az oktatói pálya mellett Mádl Ferenc felkérésének köszönhetően az állampolgári jogok országgyűlési biztosaként is tevékenykedett 2001 és 2007 között. 2007-ben az Országgyűlés az Alkotmánybíróság tagjává választotta, Az Alkotmánybíróság hatodik elnöke volt 2015. február 25-étől 2016. április 21-éig.

KM
hirdetés