Alkotmányellenes az orosz békefenntartók jelenléte a Dnyeszter-melléken

Alkotmányellenes az orosz békefenntartók jelenléte a Dnyeszter-melléken
© Illusztráció: AFP
A moldovai alkotmánybíróság az ország alaptörvényébe ütközőnek nyilvánította az úgynevezett Dnyeszter Menti Köztársaság területén állomásozó orosz csapatok jelenlétét.

A Chisinăuban (Kisinyovban) ülésező taláros testület a minap született döntésében leszögezi, hogy Moldova független és semleges állam, és a semlegesség elve nem ellenkezik az ország jogszabályaiba és alkotmányába. Ebből kiindulva megállapítja, hogy Moldova 11 %-a külföldi megszállás alatt áll, mivel az orosz hadsereg teljes mértékű kivonása nem történt meg.

A szóban forgó kérdések tisztázása végett még két éve fordult az ország alkotmánybíróságához a Moldovai Liberális Párt. A kereset célja az volt, hogy nyilvánítsák alkotmányellenesnek az orosz hadsereg transznisztriai jelenlétét.

Az Interfax Ukrajna beszámolója nem tér ki arra, hogy a fenti ítélet mennyiben befolyásolhatja a világ egyetlen országa által sem elismert független Dnyeszter Menti Köztársaság jövőjét, illetve sorsát Moldova uniós csatlakozási törekvése tekintetében.

– Palkó István –
hirdetés