Államtitkár járt a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályán

Kevin nagyon várta, hogy meglátogassa az olimpikon államtitkár
Kevin nagyon várta, hogy meglátogassa az olimpikon államtitkár - © Fotó: Janics Attila
Nyíregyháza – Bár a sportért felelős államtitkár táskájában ott lapult a Minden napra egy mese című kötet, dr. Szabó Tünde mégsem ebből olvasott a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályán gyógyuló kis betegeknek, hanem közösen próbálták ki az ajándékba kapott társasjátékokat, majd az intenzív osztályon fekvő Kevinnek „mesélt” az olimpiai ezüstérmes úszó.

– Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, milyen sokat tehetünk azért, hogy a gyerekek a kórházban töltött időt barátságosabb légkörben eltöltve eltereljék a gondolatukat a betegségükről. A játék és a mese olyan pozitív érzéseket és élményeket ad, amelyek hozzájárulnak a gyorsabb gyógyulásukhoz – foglalta össze dr. Szabó Tünde, miért is érkezett a nyíregyházi kórházba, s kiderült: vasárnap a három gyermekével a Mikulásgyárba vittek ajándékokat a rászoruló gyermekeknek.

A gyerekosztály játszószobájába lépve minden szempár az ajándéktáskára szegeződött, ahogy előkerültek a játékok, a csillogó tekintetek mellé örömmosoly is jutott, s kezdetét vette a beszélgetős, játékos kötetlen időszak.

– Azért döntöttem a társasjátékok mellett, mert azt korosztálytól függetlenül játszhatják a gyerekek közösen, de egy-egy darabot kiválasztva akár önállóan is – magyarázta az államtitkár, s azt mondta, a játék végigkíséri az egész életünket, gyermekként, szülőként, nagyszülőként is játszunk, és kell, hogy megőrizzük a játékosságot. A játszószobából az intenzív részlegre indult Szabó Tünde, ahol Kevin várta, hogy egy igazi olimpikonnal találkozhasson, sőt a testvérének, Eriknek autogramot is kérni kellett.

A súlyos tüdőgyulladással három hete kórházban fekvő kisfiú elmondta, szeret focizni, futni, és örömmel újságolta azt is, hogy nyáron megtanult a víz alatt úszni, s érdekli a vadászat is. Az államtitkár elmesélte, hogy van vadászengedélye, de soha nem lőtt állatra, ő megóvni szeretné őket és mindent tudni róluk.

– Aki kórházba kerül, gyógyulni jön, ezért nagyon fontos, hogy a gyógyítás feltételei adottak legyenek – említette az államtitkár, hozzátéve: az utóbbi években több mint 500 milliárd forint jutott egészségügyi fejlesztésekre. – Legalább ilyen hangsúlyt kell a megelőzésre helyezni, ebben kiemelt szerepe van annak, hogy a gyerekek rendszeresen sportoljanak. Ez erősebbé, kitartóbbá teszi őket, ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben, s gyorsabban is gyógyulnak – sorolta az olimpikon. Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a családban is azt lássák a gyerekek, a mozgás a mindennapok része. Ugyanekkora szerepe és felelőssége van ebben a testnevelő tanároknak is, akik azon túl, hogy megszerettetik a sportolást a gyerekekkel, felfedezhetik a tehetségüket, szorgalmukat.

– Nem kell mindenkinek versenyzőnek lennie, az egészség megóvása érdekében azonban arra szükség van, hogy minden gyerek sportoljon – mondta dr. Szabó Tünde. – Jó úton járunk, hiszen 2009-ben a magyar társadalom mindössze 5, ma 15 százaléka sportol rendszeresen. Nem szabad, hogy a folyamat megálljon, motiválni kell minden korosztályt arra, hogy mozogjanak.

KM


Bordákat tört a faág

– Éppen a kisfiam cipőjét kötöttem be, amikor két évvel ezelőtt egy nagy, leszakadó faág zuhant a vállamra, eltörte a lapockámat, a bordáimat, amiből több a tüdőmbe fúródott, nem tudtam levegőt venni. Kórházba kerültem én is, feküdtem az intenzív osztályon – mesélte el saját történetét Kevinnek Szabó Tünde. – Szerencsére nem volt szükség arra, hogy csövek segítsék a légzésemet, de biztos vagyok benne, hogy a sportolásnak is köszönhetően gyógyultam gyorsan – jegyezte meg dr. Szabó Tünde.
hirdetés