Állásbörze az arénában – Ideális közeg a sikeres munkakereséshez

Akt.:
Állásbörze az arénában – Ideális közeg a sikeres munkakereséshez
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Március 22-én a Continental Arénában akár több tucat pozícióra is személyesen jelentkezhetnek az érdeklődők.

Dr. Karakó László, az OFA ügyvezető igazgatója nyitotta meg hivatalosan a csütörtöki Kelet-Magyarország Állásbörzét. Mint azt elmondta: az általa képviselt szervezet célja, hogy a különböző támogatások révén megelőzzék a munkaerő-elbocsátást. Román István megyei kormánymegbízott hozzátette: 2010 óta nő a foglalkoztatottak száma, és ma ott járunk, hogy a térség szakemberhiánnyal küzd. Ezért a megyei kormányhivatal több programot is beindított, köztük olyanokat, melyek bértámogatást és képzést biztosítanak a vállalkozásoknak.

Dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere kiemelte: a város egyre vonzóbb a vállalkozások szemében. – A börze egy kiváló találkozási pont a kereslet és a kínálat számára. Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy a megyei önkormányzat a különböző TOP-os pályázatok és a foglalkoztatási paktumok révén igyekeznek mérsékelni a munkaerő-piaci problémákat.

al3

Lapunk állásbörzéjével párhuzamosan egy szakmai fórumra is sor került a Continental Arénában. A téma mi lett volna más, mint a foglalkoztatás és a munkaerő-piac jelenlegi helyzete.

Krámer Zoltán, a megyei kereskedelmi és iparkamara alelnöke, a Nyírség-Hasso Kft. tulajdonosa aláhúzta: javítani kell a szakképzés minőségén.

– Hamarosan befejeződik egy 500 milliós fejlesztésünk Gávavencsellőn, de bajban vagyunk, mert nem tudjuk, honnan szerezzek 25 új alkalmazottat – világított rá a helyzet fonákjára Krámer Zoltán, majd hozzátette: a képzés azért is szorul átalakításra, mert egy lakatos ma már rég nem azt csinálja, mint mondjuk húsz éve, hanem sokkal univerzálisabb feladatai vannak.


A Kelet Állásbörze hatalmas lehetőséget nyújt a munkát keresőknek, hiszen az álláskeresés sokszor fárasztó és stresszes folyamat. Kitartással és módszerességgel azonban sikert érhetünk el.

Az állásbörze előnyei

Az utóbbi években egyre népszerűbbek az állásbörzék, mivel néhány évtizeddel ezelőtt csupán szűkös lehetőségek álltak az álláskeresők rendelkezésére ahhoz, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb munkát. Elsősorban a nagyvállalatok toborzási terepe volt, ám mára már kis- és középvállalkozások is feltűnnek szép számmal a forgatagban. A börzék egyik legfontosabb előnye, hogy személyes, „kézzelfogható” tapasztalatot ad a munkaadók és a munkakeresők számára egyaránt, illetve hogy több száz konkrét állásajánlatot lehet feltérképezni egy helyen.

Felkészülten sikeresebb

Át kell gondolnia minden munkakeresőnek, hogy mi érdekli őket igazán, milyen állások vagy területek vonzóak számukra. Így érdemes először azokat a cégeket személyesen felkeresni, amelyek ilyen pozíciókat hirdetnek. A helyszínen pedig törekedni kell a lehető legtöbb információt megszerezni. A vállalatok munkatársaival folytatott beszélgetéseknek köszönhetően a személyes benyomások mellett számos olyan információ birtokába lehet jutni, ami nem szerezhető meg közvetett módon a cég tevékenységéről, a munkáltatói arculatról, adott esetben a cég filozófiájáról, elképzeléseiről, fejlődési lehetőségekről. Az álláskeresők is meg tudják mutatni a rátermettségüket, szakmai felkészültségüket. Pozitív benyomást kelt a munkaadóban, ha vannak konkrét kérdések a vállalatnál elérhető karrierlehetőségekről is. Ne felejtsük el, hogy úgy menjünk érdeklődni, hogy a kinézetünk, öltözékünk is megfelelő legyen. Annak érdekében pedig, hogy ne vesszünk el az állásajánlatok dzsungelében, érdemes jegyzetelni a leadott jelentkezéseket, lehetőségeket.

Szakképzések, nyelvtudás

Sok esetben az álláskeresés azzal is együtt jár, hogy az embernek új ismeretekkel kell bővítenie a már meglévő tudását. A Kelet Állásbörzén a konkrét állásajánlatok mellett különböző szakképző intézmények is segítséget nyújtanak ahhoz, hogy mindenki elérhesse a céljait szakmai vagy nyelvismereti téren egyaránt.

Ha valaki céltudatosan érkezik, és felkészül annak érdekében, hogy az álláskeresése sikeres legyen, biztos hogy megtalálja a potenciális lehetőségeket.

– LN –
hirdetés