Álláskeresés kisgyermekes anyaként – Interjú Fazekas Katalin HR szakértőnkkel

Akt.:
Cvonline.hu
Cvonline.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Tanácsra lenne szükséged, hogy hogyan készülj a szülési szabadság után a munka világára és hogyan keress állást kisgyermekkel?

A témában Fazekas Katalint, a Cvonline.hu Senior HR-tanácsadóját, pszichológust kérdeztük, aki egyszemélyben anya is.

Készültél-e tudatosan a szülési szabadság során a munka világába való visszatérésre? Ha igen, akkor hogyan?

Fazekas Katalin: – Annak a híve vagyok, hogy amit csinálunk, azt 100%-os szinten tegyük, ezért amikor otthon voltam a gyermekemmel ő volt a fókuszban számomra, azonban alapvető célom volt, hogy teljesen ne szakadjak el a munkaerőpiactól. Nem az első hat hónap során, hanem a későbbiekben, de igyekeztem nem lemaradni a szakmai dolgokban sem. Sokat olvastam és igyekeztem a tudásomat frissen tartani, valamint, hogy az üzleti életbe visszakapcsolódjam, az első gyermekem egy éves kora után táborszervezőként dolgoztam 1,5 évig- rugalmas időbeosztásban, otthonról. A visszatérésem előtt közvetlenül pedig az idegen nyelvi tudásomat frissítettem fel. Azonban a legnagyobb kérdés mindig az, hogy mikor tegyem a gyermekemet a közösségbe, annak érdekében, hogy munkába állhassak?

Mennyi az ideális idő, amit otthon kell töltenünk a gyermekünkkel?

Fazekas Katalin: – Megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban, de mint pszichológus azt tartom, hogy kiemelt jelentőségű kötődés szempontjából az első időszak. Azonban az elmondható, hogy ezt a kérdést nagyban befolyásolja a gyermek és az anya személyisége, temperamentuma. Ha az anya úgy érzi, hogy már szeretne visszatérni dolgozni és emiatt frusztrált, akkor a baba számára is jobb, ha újra munkába tud állni. Azonban a gyermek 1,5 kora előtt én nem javaslom, mert ekkor még kiemelten fontos, hogy az igényekre, szükségletekre adott megfelelő választ és a személyes figyelmet megkapja a gyermek. Nekem is eltérő volt ez az idő a két gyermekem esetében, az elsőnél három a másodiknál két év után kezdtem újra dolgozni. A visszatérés időpontjának megállapításakor az anyának saját- és gyermeke szükségleteit kell figyelembe vennie.

Ha az állásinterjú során azzal a kérdéssel találkozunk, hogy tervez-e gyermeket a jövőben, akkor azt hogyan kezeljük?

Fazekas Katalin: – Van, aki erre úgy reagál, hogy nem szeretne erre válaszolni, mert személyiségi jogokat sért, azonban ezt nem szoktam tanácsolni, mert nem biztos, hogy pozitív lesz az interjú kimenetele. Én azt szoktam javasolni, hogy kitérő választ adjunk, vagy szögezzük le, hogy most biztosan nem szeretnénk gyermeket, mert a karrierünkre szeretnénk koncentrálni. Azt kell az interjún kidomborítani, hogy most a munka világában szeretnénk kiteljesedni.

Kattints ide a folytatásért!
hirdetés