Álláskeresés mobil applikációval

Akt.:
Cvonline.hu
Cvonline.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az állandó online jelenlét és az okostelefonok általánossá válása elhozta a mobil applikációs jelentkezések korát. Ez viszont sok esetben pont akkora korlát lehet, amekkora előny is.

Az előnyök szinte egyértelműek: az ismert állásportálok mobil appjait úgy tervezték, hogy könnyen kereshetők legyenek az álláshirdetések, egyszerű a jelentkezés. Azoknak sem kell titokban, kockázattal teli módon a céges számítógépen jelentkezni, lopva böngészni az állásportálokat, akiknek otthon nincs számítógépük. Időbeosztásunkon is sokat segít: akár buszon, vonaton utazva, bolti pénztárnál várakozva is beadhatunk egy-egy állásjelentkezést.

Hogyan is működnek?

Folyamatot egyszerűen leírva: szükséged lesz egy nem céges e-mail címre, valahol az online térben lévő elmentett önéletrajzra, majd regisztrálnod kell az adott mobil app felületén, amivel lesz egy profilod. Bejelentkezve a profilodba, böngészheted az álláshirdetéseket, amelyeket földrajzi elhelyezkedés, szakterület, munkavégzés jellege (pl. részmunkaidő, teljes munkaidő, távmunka stb.) és még sokféle paraméter szerint szűrhetsz. Egyes alkalmazások már térképen is megmutatják a hirdető cég elhelyezkedését, sőt, ha a profilodban megadod a címedet, képesek azonnal útvonalat is tervezni tömegközlekedésre, vagy autós utazásra. Sőt, útvonaltervezésre képesek az épp aktuális GPS adatok alapján is. Így még azelőtt láthatod, hogy tudod-e vállalni az utazást, hogy jelentkeznél. Ha az utazás időtartama esetleg vállalhatatlan lenne, azt a jelentkezést inkább meg se tedd.

Ha egy álláshirdetés tetszik, egyszerűen, egy „Jelentkezem” vagy hasonló feliratú gombra kattintva jelentkezhetsz. Itt egy következő kihívással találod szembe magad: a CV-det mellékletként fel kell töltened, vagy ha az adott appnak van ilyen funkciója, az appod profiljába feltöltött önéletrajzot azonnal be is csatolja a jelentkezéshez. Tehát az önéletrajz testreszabására itt nincs lehetőséged. Ez a körülmény azonnal hozza magával a szinte egyetlen lehetséges megoldást: csak egy kompetencia-alapú önéletrajz-formátum tud kellően univerzális lenni ahhoz, hogy többféle állásra is jelentkezz vele, és mégis relevánsnak láthassák a jelentkezésed.

A következő nehézséget az adja, hogy a motivációs levél helyett egy szövegdobozba kell a motivációidat kifejtened. Ha ezt meg akarod úszni, akkor a CV-ben egy „Summary” vagy „Rólam”, vagy „Karriercélok” fejezetben írd le mindezeket, max. 5-6 sorban. Az app szövegdobozába pedig csak azt írd – a címzett megszólítása után – hogy mellékeled álláspályázati anyagod.

Az állásjelentkezésre való appokon túl, más, álláskeresést segítő appok is léteznek.

Kattints ide a folytatásért!
hirdetés