Állatparki támogatás, térfigyelő kamerák és szociális étkeztetés – Ezekről lesz szó a mai közgyűlésen

Állatparki támogatás, térfigyelő kamerák és szociális étkeztetés – Ezekről lesz szó a mai közgyűlésen
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Állatpark jelezte, hogy működéséhez 20 millió forint többlettámogatásra van szüksége – de vajon megkapja-e? Hogyan oldják meg majd 2000 fő szociális étkeztetését Nyíregyházán? Minderről szó lesz a mai közgyűlésen – a legfontosabb kérdésekről a nyíregyházi képviselő-testület frakcióvezetőit kérdeztük.

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Állatparki támogatás

Nyíregyháza büszkesége és a turizmus egyik zászlóshajója az állatpark, amely az elmúlt években új attrakciókkal bővült. A növekedés, az állatpark működtetése a személyi állomány bővülésével is jár, a nemzetközi szinten is jegyzett munkatársak megtartása komoly kihívás. A közszolgáltatási szerződésben vállaltaknak megfelelően olyan tevékenységeket is végez, amelyek mindannyiunknak fontosak (természetvédelmi terület működtetése, növény- és fajvédelem stb.). Az állatpark vezetése jelezte, hogy az idei évi működéséhez a fenti indokok alapján 20 millió forint többlettámogatásra van szüksége.

Térfigyelő kamerák

A Digitális Nemzet Fejlesztési Program nyíregyházi alprogramjának keretében ismét bővült a város térfigyelő kamerarendszere. Összesen 23 kamerát szereltek fel, amelyből 8 „intelligens” rendszámfelismerő és közlekedésfigyelő kamera, ezen túlmenően létesült egy ügyeleti központ is, amely a nap 24 órájában képes lesz arra, hogy az arra jogosult rendvédelmi szervek azonnal beavatkozhassanak a közterületen felmerülő problémák megoldásában. Az előterjesztés véglegesíti a kamerák pontos helyszíneit és működtetésük feltételeit.

Szociális étkeztetés

Öt éve, 2011-ben egy nyílt pályázat során a Városi Református Egyházközség 1927 fő szociális étkeztetésének ellátását nyerte el a várostól. Ez a szerződés az idén lejár, ezért közbeszerzési eljárást folytatott le a nyíregyházi önkormányzat, amelynek során egy ajánlat érkezett a korábbi szolgáltatást ellátótól. Az előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy a Városi Református Egyházközség lássa el továbbiakban is ezt a fontos feladatot.


Nagy László (MSZP)

Állatparki támogatás

Az állatpark 2010 előtt is kapott feladatai ellátásához támogatást, most ezt kompenzációnak hívják. Mindenki tudja, hogy akár ez a társaság, akár bármely más Sóstón tevékenykedő intézmény eredményességét tekintve mennyire időjárásfüggő. Emellett az is egy fontos tényező lehet, hogy a fejlesztések milyen hatással vannak, lesznek a látogatószámra, vagyis a folyamatosan növekvő önköltségeket mi fogja kompenzálni.

Térfigyelő kamerák

A térfigyelő rendszer folyamatos bővülése többletfeladatokkal jár az önkormányzat számára, és ezekhez állandóan újra kell gombolni azt a bizonyos kabátot. Azon túl, hogy a bűnmegelőzés és -felderítés hatékonysága vitathatatlanul nő, érdemes lenne további lehetőségeket keresni az egyre átfogóbb rendszer működtetésében. Például milyen segítséget nyújthat az egyre nyomasztóbb közlekedési helyzet észszerűsítésében? Hogyan és milyen eszközökkel lehet megváltoztatni a kritikus, sokszor káoszt okozó közlekedési gócpontokat?

Szociális étkeztetés

Az önkormányzat szociális étkeztetése jelentős, és sok, elsősorban idős embert érintő szolgáltatása a városnak. Közel 2 ezer ellátottról van szó, akik egyébként is sokszor nehéz körülmények között élnek. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen színvonalat és minőséget követel meg Nyíregyháza vezetése. A jelenlegi szerződés 10+5 évre határozza meg az étkeztetés biztosítását, ami az egyik leghosszabb távú szerződése a városnak. Így a bizalmon túl bizonyos ellenőrzési jogkörökre is szükség lenne.


Béres Csaba (Jobbik)

Állatparki támogatás

Az állatpark az elmúlt években fontos bővítésen és fejlesztéseken esett át, ami természetszerűen a fenntartási költségek növekedését eredményezte. Az állatpark nagyban hozzájárul városunk fejlődéséhez és turisztikai vonzerejéhez, ezért a Jobbik támogatására a jövőben is számíthat az állatpark vezetősége. De továbbra is fontosnak tartjuk, hogy városunk más turisztikai célpontjait is kellő mértékben fejlesszük, valamint újabbak építésével tegyük vonzóvá Nyíregyházát.

Térfigyelő kamerák

Örülünk, hogy a városvezetés a Jobbik által évek óta hangoztatott közbiztonsági problémákat orvosolni próbálja. Sajnos még csak próbálja, mert hiába a sok kamera, mindig lesz hely, ahova a kamerák nem látnak el. Városunk és a lakosok biztonságának érdekében növelni kell a mezőőrök és a közterület-felügyelők létszámát, és a hatékonyabb rendvédelemért létre kell hozni belőlük az önkormányzati rendészetet.

Szociális étkeztetés

Míg a szociális étkeztetésre szorulók száma évről évre növekvő tendenciát mutat, addig az ehhez szükséges állami támogatást korábban a szocialista kormány 32 százalékkal csökkentette, a Fidesz pedig már 6. éve ugyanazon a szinten tartja, mint 2010-ben. Az Orbán-kormány a Jobbik korábbi javaslatára sem volt hajlandó ezt a támogatást megnövelni még az infláció mértékével sem! Hol érezhető az a sokat hangoztatott gazdasági növekedés?
hirdetés