Állatsorsok, kutyabajok

Munkácsi Anita és Nagyidai Gergő hat kiskutya „pótszülei”
Munkácsi Anita és Nagyidai Gergő hat kiskutya „pótszülei” - © Fotó: Janics Attila
Nyíregyháza – A gondos állatorvosi ellátás nagyon sok kidobott, elgázolt állat életét menti meg.

Az állatok világnapja arra hívja fel mindenki figyelmét, hogy állatot tartani felelősség. Ha minden nap október 4. lenne, az emberek többet foglalkoznának az állatokkal, s talán nem kellene annyi ártatlan életet kioltani vagy nyomorúságos körülmények között tartani.

Meglemezelt teknőspáncél

Dr. Pelle György, a Nyíregyházi Állatkórház intézményvezetője számtalan olyan helyzetről tudna mesélni, amikor a gazda gondatlansága és nemtörődömsége miatt halálra éheztetett, vagy éppen a szomjúságtól kiszáradt kutyákat kellett ellátniuk. Időnként extrém szituációba is kerültek, mint amikor egy elgázolt mocsári teknőst vitt be hozzájuk egy állatvédő, aminek az összetört páncélját „lemezelték meg”, hogy életben maradjon.

Arról már kolléganője, dr. Rankli Éva mesélt, amikor egy gyengén látó vakvezető kutya volt a betegük. – Egy fekete labradorról szól a történet, aki egy középkorú jogászember támasza volt. Az állat cukorbeteg lett, aminek az egyik szövődménye a lencsedegeneráció. Ez a kutya szürke hályogtól szenvedett, ráadásul mind a két szemén megjelent a betegség, s ha nem avatkozunk be, megvakul. Az eb gazdája is érzékelte, hogy gond van, s a látó családtagok is észrevették a bajt. Mivel kezelték az alapbetegséget, a kutya műthető volt, s műlencsét helyeztünk mindkét szemébe, amivel ismét tisztán látott. Igazi kettős siker volt, a műtét sikerült, s a kutya gazdája is „visszanyerte” a látását – mesélte.

Fordítva úszott a hal

Dr. Farkas Violához egy gondos gazda a halát vitte el. – Ez a nyolcéves állat a gyári tápok és a C-vitamin-hiány miatt betegedett meg. Ugyan nem volt az élete veszélyben, de nem érezte jól magát. Ilyenkor ugyanis az úszóhólyag elmozdulhat, a csontok és az úszósugarak ellágyulhatnak, gáz halmozódik fel a belekben, s ödémás lehet az egész test. Ez a halacska ettől nem csupán fordítva úszott, de még az aljzatba is lecsúszott, s csak táplálkozni jött a felszínre, ráadásul függőlegesen. Erre nincs gyógymód, ezért szerkesztettünk rá egy műanyag keretet, aminek a felső részében levegő és hungarocellgolyók voltak, az alsóban pedig víz. Ez ugyan megfordította a halat, de nem volt kényelmes, ezért kicseréltük két hungarocellel teletűzdelt textilhevederre. Ezzel teljes életet élhetett, bár néha cserélni kellett az „úszógumit”. Egy idő után stabilizálódott az állapota, s később segédeszközre sem volt szükség – mesélte el a kedves történetet dr. Farkas Viola.

Mangó és a hat kölyökkutya

– Tiszteljük és lehetőségeinkhez mérten segítjük az Állatbarát Alapítvány nem egyszer emberfeletti munkáját. Most azzal, hogy egy hete hazahoztunk hat kiskutyát, s vállaltuk a gondozásukat, három óránkénti etetésüket – mesélték a Móricz Zsigmond Színház művészei, Munkácsi Anita és Nagyidai Gergő. Bár hatalmas feladat a hat „párhetes gombolyag” ellátása, a színészházaspár örömmel vállalta ezt, hiszen igazi állatbarátok, állatmentők, számukra a felelős állattartás több, mint egy fogalom. – Mangót, a kilencéves keverékkutyánkat is az alapítványtól fogadtuk örökbe. Nemcsak családtag, hanem terápiás kutya, sőt a nézők több előadásban is láthatták már. Természetesen a kicsik gondozása, a színházi elfoglaltság mellett is van idő a napi háromszori közös sétára, játékra Mangóval – mondták. Anita és Gergő most abban bíznak, hogy lesznek olyan emberek, akik a világ jobbá tételéhez azzal járulnak hozzá, hogy szerető gazdái lesznek a kiskutyáknak.

KM
hirdetés