Allergiás tolerancia

Allergiás tolerancia
© Illusztráció: getty images
Miként azt tanult kollégám szipogva és vérvörös tekintettel megjegyezte: kétféle ember van, aki tudja, hogy mire allergiás és aki még nem tudja. Való igaz, kevesen olyan szerencsések, hogy semmiféle pollenre nem érzékenyek, nem bántja őket sem kutya, sem macska szőre, vagy bármiféle atka. Mán László jegyzete.

Megehetnek bármit és bármennyit. nem járhatnak úgy, mint az az ismert brit tévés producernő, aki allergiás volt a mogyoróra, és anafilaxiás sokkot kapott három évvel ezelőtt az egyik budapesti étteremben. A nő olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy azóta sem tud beszélni és tolókocsiba került. A szerencséseket csípheti méhecske, darázs vagy szúnyog, nem jelentkeznek komoly tünetek, nem kell rohanni az ügyeletre, vagy előkapni a gyógyszeres szekrénykéből a megmentő pirulát, kenőcsöt vagy folyadékot.

Elviselhetőbbé lehet tenni ezt az időszakot, ha tudomásul vesszük, hogy ami nekünk nem gond, az másoknak nagy probléma lehet. Legyünk megértőek, türelmesek embertársainkkal, és magunkkal szemben egyaránt. És ne ítéljünk első látásra. Mert aki fáradtan dörzsöli szemeit, nem biztos, hogy éjjel lumpolt, hanem csak nem tudott aludni az allergiájától.

A pechesek közül azok a szerencsések, akik csak bizonyos ideig szenvednek. Amikor az adott növény elvirágzik, akkor véget ér a kellemetlenségekkel járó időszak. Amíg nem fordul az évkerék ismét a kritikus időszakra, lehet bízni abban, hogy az orvostudomány, a vajákosok felfedeznek valamit, amivel csillapítani, vagy megszüntetni is lehet a kellemetlenségekkel járó kórt.

Mán László
hirdetés