Allergiaszövetség: meg kell akadályozni a kaukázusi medvetalp elszaporodását

Akt.:
Allergiaszövetség: meg kell akadályozni a kaukázusi medvetalp elszaporodását
Allergiaszövetség: meg kell akadályozni a kaukázusi medvetalp elszaporodását - © Fotó: KM-archiv
Budapest, 2014. június 26., csütörtök (MTI) – Magyarországon jelenleg gyakorlatilag semmilyen veszélyt nem jelent a kaukázusi medvetalp, fontos viszont megakadályozni, hogy elszaporodjon – mondta a Magyar Allergia Szövetség elnöke csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Nékám Kristóf emlékeztetett, hogy az országban idén egyetlen helyen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gergelyiugornyán találtak medvetalpat, és már azt a kétszáz négyzetméteres területet is mentesítették. Jelenleg tehát a lakosságra semmilyen veszélyt nem jelent ez a növény, de tudva, hogy már megjelent az országban, a szakemberek felkészülhetnek a megelőző feladatokra.

Meg kell akadályozni, hogy elszaporodjon ez a gyorsan terjedő faj, amely – amellett, hogy veszélyes az emberre – őshonos növényeket szoríthatna ki – ismertette. A növényvédelmi szakma éberségén kívül arra is szükség van, hogy a kaukázusi medvetalp bekerüljön az orvosi köztudatba – tette hozzá a szövetség elnöke.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyombiológiai mérnök szakértője, Novák Róbert az MTI-nek kedden elmondta: a súlyos allergiás reakciókat kiváltó kaukázusi medvetalp Magyarországon csak néhány helyen fordul elő, de gyors szaporodásra képes. A kaukázusi medvetalp és a hozzá nagyon hasonló Sosnowsky-medvetalp azért veszélyes, mert nagy mennyiségben tartalmaz furanokumarinokat. Ezek a vegyületek már a növény megérintése esetén is sérülést okoznak, az adott területen erősen fényérzékennyé válik a bőr. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, a bőr kipirosodik, viszketni kezd, és 24-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta.

– MTI –


A medvetalp érintése veszélyes

Gergelyiugornyán is felbukkant a durva bőrproblémákat okozó növényfaj. tovább »

Nébih: az országban még csak néhány helyen bukkant fel a súlyos allergiás reakciót okozó gyomnövény

Magyarországon csak néhány helyen fordul elő a súlyos allergiás reakciókat kiváltó kaukázusi medvetalp, a gyomnövény ugyanakkor gyors szaporodásra képes – válaszolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI kérdésére kedden. tovább »
hirdetés