Allergizál az egész világ

Allergizál az egész világ
© Illusztráció: getty images
Nap-, por-, mogyoró-, zeller-, eper-, dinnye- és sárgarépa-allergia, méh- és virágpor-allergia, liszt- és laktózérzékenység, gluténallergia, keresztallergia (csak nem az ateistákra gondoltak?), macskaszőr-, légfrissítő- és illatgyertya-allergia – ki tudja, hányféle allergiatípus van a világon, pedig a gyermekallergiát, a főnök- és beosztott­allergiát, no meg a kétoldalú munkaundort még bele se vettem. Matyasovszki József jegyzete.

Nem tagadom, számomra ez a betegségegyüttes is azok közé a civilizációs nyavalyák közé tartozik, amelyeknek – normális esetben – léteznie se kellene. Pedig már Menész fáraó is…! – próbálja a megszokott módon önmagát igazolni a tudomány, bár egyelőre még vitatkoznak azon, hogy a kőbe vésett forrás méhszúrásra, vízilóra, vagy csak hétköznapi vakarózásra utal.

Félreértés ne essék, nem elbagatellizálni akarom a problémát. Jól látom, mennyire szenvednek, könnyeznek, tüsszögnek embertársaim az allergia valamelyik válfajától, s némiképp már magam is érintve vagyok. De ezt a problematikát is a felelősségáthárítás minősített esetének gondolom. Amellett, hogy a vak is látja, az orvostudomány szintúgy elismeri: „az immunrendszernek a teljesen ártalmatlan anyagokra adott válaszreakciójáról” van szó. Azon viszont senki se töri a fejét, vajon miért reagál így a már teljesen összezavart immunrendszer. Nehogy véletlenül rátaláljunk a valódi főbűnös(ök)re: ne adj’ isten a civilizációs ártalmakra, az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar csöppet sem természetes, ám annál nagyobb profitot termelő, s egyre erőteljesebben allergizáló kutyulmányaira. És tessék: erre a gondolatra még jól rá is tüsszentettem!

Matyasovszki József
hirdetés