Alma-ügy: “Egy ütközetet megnyertünk, de a háborút még nem”

Akt.:
Alma-ügy: “Egy ütközetet megnyertünk, de a háborút még nem”
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza, Vásárosnamény – Sajtótájékoztatón értékelték az almatermesztő gazdák és a felvásárló közötti megállapodást.

,,Egy ütközetet megnyertünk, de a háborút még nem.” Ez a mondat többször is elhangzott csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyen az ipari alma felvásárlási áráról született megállapodás volt a központi téma. Mint már tegnap beszámoltunk róla, megállapodás született megyénk legnagyobb felvásárlója és az almatermesztő gazdák között, s ezt a megállapodást értékelték a sajtótájékoztatón a gazdák és a politikusok.
A sajtótájékoztató résztvevőit Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte, s kiemelte, hogy a megállapodással a gazdák nemcsak megyei, hanem országos sikert értek el az összefogásnak és az együttműködésnek köszönhetően. Idézte Széchenyi Istvánt is, aki szerint „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.”

Bakti János, a közel három hétig tartó demonstráció egyik főszervezője összegezte a három hét harcát és a megállapodás lényegét. Örömmel jelentette be, hogy az Austria Juice felvásárló által előzetesen közreadott 13 forintos ár helyett a hagyományos léalma kilógrammjáért nettó 20 forintot, a rezisztens fajtára 22 forintot fizet végül az üzem. Köszöntetet mondott a demonstrációban részt vevő gazdáknak, akik Anarcson, Vásárosnaményban, Nyírmadán és Mátészalkán az utolsó percekig kitartottak. Szólt arról is, hogy a kiharcolt ár az eredeti árhoz képest 54 százalékos emelkedést jelent, közel 3,5 milliárd forinttal többet kapnak a gazdák, s jó lenne ezt a pénzt eredményesen és hasznosan is felhasználni. Kiemelte továbbá: téves nézet, hogy az almasűrítmény világpiaci ára határozza meg a felvásárlási árat, valójában az ipari léalma felvásárlásától függ a sűrítmény ára.

01_IMG_9002

A demonstráció másik két aktív szervezője, Bori Vilmos és Szakszon Ernő is köszönetet mondott a gazdáknak, hogy három héten keresztül reggeltől estig kitartottak és bátorították egymást. Az akció bebizonyította, hogy fontos az egység, mert a szétszórtságot a multik kihasználják. Mint megfogalmazták, „csatát nyertünk, de háborút még nem”, vagyis fontos folytatni a küzdelmet a következő évekre is gondolva.

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő Vásárosnaményban kétszer is részt vett a gazdatüntetésen, s tagja volt annak a delegációnak is, amely tárgyalt dr. Nagy István agrárminiszterrel. Utalt arra, hogy uniós kapcsolatainak köszönhetően jól ismerte az osztrák felvásárlási árakat, így ezzel a ténnyel is sarokba szoríthatták az Austria Juice vezetőit. A politikus is azt emelte ki a demonstráció eredményeként, hogy akkor van eredmény, ha a gazdák összefognak. Megköszönte a médiában dolgozók munkáját, mert gyorsan és hitelesen tájékoztatták a megye lakosságát az eseményekről.

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő szerint az elmúlt három hét üzenete: a gazda termelni és termeszteni akar, a vidék élni akar. A saját munkájáért és érdekeiért kiáll a magyar gazda, nem engedi, hogy a termést szinte ingyen elvegyék tőle.

01_IMG_9020

– Sorsdöntő csatát nyertünk, de nem szabad megállni – fogalmazott a honatya, s ezt a gondolatot megerősítette dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő is, aki még hozzátette: fontos stratégiai ágazat az élelmiszeripar, jó lenne, ha magyar kézben is működne nagy volumenű felvásárló-feldolgozó üzem.

Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy dr. Nagy István agrárminiszter folyamatosan tartotta a kapcsolatot a gazdákkal, akiknek nagy lélektani erőt adott a kormány támogatása. A gazdák a kormánytól nem pénzt kértek, hanem támogatást a harcukhoz, s ezt megkapták.

Elmondta gondolatait Román István kormánymegbízott is. Utalt arra, hogy megyénkben azért fontos téma az alma, mert nagy szerepe van a foglalkoztatásban, legalább 10 ezer család megélhetését jelenti. Mint mondta, mindenki tette a dolgát: a gazdák kiálltak magukért, a kormány pedig támogatta a gazdákat.

KM


Vásárosnamény, 2018. augusztus 30. A feldolgozó garatba öntik az ipari almát az Austria Juice Kft. vásárosnaményi feldolgozóüzemében 2018. augusztus 30-án. Ezen a napon elkezdődött az ipari alma beszállítása a cég üzemébe, miután az almatermesztők demonstrációk és egyeztetések után megállapodtak a társasággal a léalma kilónkénti 20 forintos felvásárlási áráról.
Nyíregyháza - A felvásárlók és a termelők megegyezését követően, csütörtökön megkezdődött az ipari alma beszállítása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei feldolgozóüzemekbe. Az almatermesztők kitartása meghozta az eredményt, hiszen a felvásárlók által korábban meghirdetett, kilogrammonkénti nettó 13 f...

Pillanatkép a hétfői tüntetésről
Vásárosnamény - Megállapodott a legnagyobb felvásárló a gazdákkal, így holnaptól már az Austria Juice vásárosnaményi üzemébe is szállíthatják a léalmát a szabolcsi termelők. Bakti János, a több mint két hétig tartó demonstráció egyik főszervezője, a tárgyalások állandó résztvevője lapunknak elmo...

Illusztráció: Tüntettek a gazdák Vásárosnaményban
Vaja - Elkezdődött az ipari alma beszállítása a vajai Döhler Vaja Kft. feldolgozóüzemébe, miután az almatermesztők megállapodtak a társasággal a léalma kilónkénti 20 forintos felvásárlási áráról. A többi feldolgozóval azonban még nincs egyezség, ezeken a helyszíneken folytatódnak a gazdademonstrá...
hirdetés