Álmodtak róla, és az álom valóra vált

Ács Máté
Ács Máté - © Fotó: iskola
Vásárosnamény – Vásárosnaményi diákok sikere az országos szakmai versenyek döntőiben.

– Tavaly ilyenkor nagyon boldog volt a Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola teljes iskolaközössége, mert egyik tanítványunk hosszú idő után először országos szakmai versenyt nyert. A diáklány sikere aztán olyan motivációt adott egyik 10. évfolyamos iskolatársának, amely kitartott április 26-áig – elevenítette fel az előzményeket Májer Ibolya igazgató.

Nagy kihívás volt

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az idén januárban rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Verseny első fordulóját valamennyi általa gondozott szakképesítés területén. A vásárosnaményi Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola férfiszabó tanulója, Németh Levente írásbeli teljesítménye alapján meghívást kapott a verseny következő fordulójára, Szombathelyre, ahol az előválogatóról aztán elsőként jutott tovább a döntőbe. A X. Szakma Sztár Fesztivál nagy kihívás elé állította a Leventét, hiszen a jól begyakorolt műveleteken kívül olyan feladattal is meg kellett birkóznia a megmérettetésen, amit addig még soha nem csinált.

– A többórányi gyakorlásnak, lelkiismeretes munkának és elszántságnak meglett az eredménye. Levente olyan jól teljesített, hogy a versenybizottság a tudását I. hellyel jutalmazta, így mentesül a szakmai vizsga letétele alól. Az első hellyel járó aranyérmet és oklevelet pedig abban a zakóban vette át, amit tanárai készíttetek számára erre az alkalomra! – mondta az intézmény igazgatója.

Száz többletpont

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal az idén először rendezte meg az ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyét, hiszen ebben a tanévben először lesz érettségi vizsga az ágazati tantárgyakból. A Lónyay diákjai közül öt mérettette meg magát az elődöntőben. Ács Máté Krisztián a 4. helyen jutott be az ÁSZÉV-döntőbe a versenyen induló 428 kereskedelmis diák közül.

– A döntő április 3–4-én volt Szolnokon. Ebben a fordulóban két írásbeli feladatot kellett elkészítenie a versenyzőnek, és két szóbeli feleletet hallgatott meg a versenybizottság. Az eredményeket április 7-én délben hozták nyilvánosságra; Ács Máté Krisztián a 10. helyen végzett a 2016/2017. évi ÁSZÉV döntőjében, ezzel öregbítve iskolánk jó hírnevét és begyűjtve a maximális 100 többletpontot a továbbtanulásához – említette az újabb sikerről Májer Ibolya igazgató.

KM
hirdetés