Álomból valóság: diófa vagy páfrányfenyő

Lényeges a kertünk előzetes megtervezése és folyamatos gondozása
Lényeges a kertünk előzetes megtervezése és folyamatos gondozása
Nyíregyháza – Most még ragyogó napsütésnek örvendhetünk, vígan dolgozhatunk kertünkben.


– Lassan, de ­biztosan beköszönt a tél és a hideg, ami re­méljük, nem lesz túlságosan zord – mondta lapunknak Hajzer Judit. A nyírszőlősi kertbarát hozzátette: ilyenkor szokták megkérdezni tőle, mi is a teendő a kertekben.

– Látszólag semmi, ám gondolatban állandóan tervezzük, építjük, szépítjük kertünket. Megálmodjuk az árnyas diófát vagy a Gingko bilobát, azaz a páfrányfenyőt, esetleg a gömbkoronájú ­szivarfát, ami alatt a családunk körbeüli a kerek kőasztalt. Megál­modjuk a lépcsőket, oldalukon a hatalmas vázákkal, a csurgót, a ­folyókát, a padot, a hintát, a függőágyat, kijelöljük a homokozó és a flekkensütő helyét. Lelki szemeinkkel ­látjuk a csodálatosan pompázó virágokat, az üde saláta és a pirosló szamóca ágyásait, a sűrű lomb közül kimosolygó kajszit, a hamvas szilvát, a vérmogyorót, a pompás dísz­cserjéket; a ­legfontosabb vitaminforrásokat, a betegségeket megelőző és azokat gyógyító, immunerősítő növényeket, úgy mint a spárga, a homoktövis vagy a fekete berkenye. Ezek adják majd meg kertünk értékét, az évek alatt folyamatosan végzett kétkezi munkánk, az akaratunk eredményét – sorolta az előre tervezés gyümölcseit Hajzer Judit, majd kiemelte: arra azért vigyázzunk, hogy az egészséges, jóleső fizikai munka mellett ne jelentsen kertünk állandó lekötöttséget, robotot.

Teknőcök és halak

– Ne váljunk a kertünk rabszolgájává! Élvezzük annak hangulatát, töltődjünk fel a hétköznapokra egy kis élménnyel, még akkor is, ha ez az élmény a kerti tóban lubickoló halak, teknőcök figyelése, a madarak fürdése, vagy éppen egy tücsök zenéje. Tudatosan élvezzük a kiskertünket. A kertészkedő saját elképzelése szerint szeretné megalkotni saját világát. Lelki szemeinkkel látni kell a január-februári fagyos, havas napokat és a márciusi tavaszébredést is – folytatta Hajzer Judit, aki szerint fontos megtervezni a kikapcsolódást szolgáló díszkertet.

Több szakkönyvet!

– A díszkert szép kellékei a pihenőhely, gyermekjátszó, dísz­fa, cserje, virágok, madár­itató, ha már van valamilyen fánk, akkor madárodú. A kertünkbe telepítendő dísznövények megválogatásához, tervezéséhez is hozzákezdhetünk. Érdemes átnézni több szakkönyvet, hogy esztétikus elrendezésbe telepítsük majd a fenyő-, díszfa-, díszcserjefajokból kiválasztott növényeket. Évelőkből is azokat válasszuk, amik tetszenek: ne válasszunk túlságosan sokfélét, inkább arra törekedjünk, hogy a jól egymáshoz illő, egymást kiegészítő növények kerüljenek a kertbe, így a későbbi ápolásuk, gondozásuk nem lesz túl nehéz. A ­növényanyagot nem szükséges egyszerre beszerezni, illetve eltelepíteni, de mindennek egyszerre tervezzük meg a végleges helyét. Ez nagyon fontos. Ha nem vagyunk elég bátrak, nincs elég ismeretünk a növényekről, vagy hiányzik belőlünk a kreativitás, akkor a tervezést bízzuk szakem­berre. Akkor nem fordulhat elő, hogy kicsi kertbe nagyméretű fa kerül, vagy árnyékkedvelő növényeket fogunk tűző napra ültetni, vagy fordítva.

Jó minőségű szerves trágya beszerzése

A kertészkedő ember állandó gondja a jó minőségű szerves trágya beszerzése. Ezt a gondot igyekszik csökkenteni a kofuna humusztrágya, amely higiénikus és könnyen szállítható. A Cofuna humuszképző baktériumkoncentrátummal dúsított fermentált növényi fehérjékből s baromfitrágyából áll. 100 kilogramm kofuna biotrágya /Florasca/ 3000 kilogramm istállótrágyával azonos eredményt ad. Gyommagmentes, azonnal ható, nem perzselő hatású. Fagymentes hűvös helyen sokáig tárolható, hatóanyag-tartalmának csökkenése nélkül. Tudni kell, hogy műtrágyával együtt nem alkalmazható. Ajánlott adag: dísznövényekhez és zöldségfélékhez 100 négyzetméterre 15 kilogramm. 10 centiméter átmérőjű cseréphez egy evőkanálnyi, virágládákba folyóméterenként 25 dekagramm, fóliában 100 négyzetméterenkénte 20 kilogramm.

TG
hirdetés