Általános nézet, hogy sokan szeretik a mézet

Általános nézet, hogy sokan szeretik a mézet
Nyíregyháza – Az Európai Mézes Reggeli 2017 programsorozathoz csatlakozott a Nyíregyházi Méhészek Egyesülete is.

Édesen indult az Arany-iskola harmadikosainak. A tágas aulában bő lére eresztve ismerkedhettek meg behatóbban a mézfajtákkal. A Nyíregyházi Méhészek Egyesülete a megye több helyén népszerűsítette a finomságot. A múlt héten a nyírszőlősi óvodában kóstoltattak, emellett a Gyermekek háza Déli óvoda Pitypang tagintézményében, a Bethlen Gábor Általános Iskolában, a Szabó Lőrinc tagintézményben, illetve a Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézménye, valamint Nyírpazonyban, Nyírturán, Dombrádon és Napkoron is megízlelhetik a lépekben érlelt aranysárga ragacsos anyagot.

20171123_075005

Csütörtök reggel az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium adott otthont az aktuális programnak. Rögvest kiderült, hogy dr. Ulrich Attila alpolgármester nem pusztán megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, hanem szívügyének is tekinti azt:

– Régóta érdekel a méhészet, három éve pedig magam is tagja vagyok a Nyíregyházi Méhészek Egyesületének. A tirpák tanyán foglalkozok vele, hoztam is az általam pergetett mézből – szólt a diákokhoz dr. Ulrich Attila. – A méhekkel úgy kell bánni, mint a családtagokkal. Nagy törődést és odafigyelést igényelnek, időigényes a szakszerű gondozásuk. A magyar termelői méz messze földön híres, ezt kell népszerűsíteni a külföldről behozott silány minőségű, olcsó termékekkel szemben. Furcsa, hogy az átlagmagyar kevés mézet fogyaszt. Inkább csak teába tesznek (megjegyzem, hogy a forró teába azért nem szerencsés mézet csurgatni, mert épp az értékes hatóanyagát veszíti el ezáltal, tehát meg kell várni, hogy hűljön a tea), egyébként pedig pozitív élettani hatása van, ha megeszünk egy nagykanál mézet – fejtegette a megyeszékhely alpolgármestere.

20171123_080248

A harmadikos Dajka Tamás érdeklődve hallgatta a szavait:

– Nagypapám méhészkedett, és sokszor voltunk méhész fesztiválokon. Ismerem a különböző fajtákat, nekem a gyömbéres méz ízlik a legjobban.
A 3. a. osztályfőnöke, Cserhalminé Kántor Ágnes elmondta, hogy a környezetismeret órán gyakran foglalkoznak az egészséges életmóddal. Olyan családok gyermekeit tanítja, akiknek otthon is odafigyelnek az étkezésére. A mézes reggeli láthatóan nagyon tetszett nekik.

– A leggyorsabban kristályosodó méz a repceméz – jegyezte meg kiselőadásában Hok József, a Nyíregyházi Méhészek Egyesületének elnöke, aki megjegyezte, hogy örömmel csatlakoztak az Európai Mézes Reggeli kampányhoz. A kezdeményezés célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése. Egyúttal szerették volna felhívni a figyelmet a reggeli fontosságára és az egészséges táplálkozásra. Csoda, hogy az első iskolai óra helyett a gyerekek haraptak az ínycsiklandozó, fogyasztható, mézédes programra?

A jótékony hatása

A mézet eleinte csemegének gyűjtötte az ősember, manapság már gyógytermékként is használjuk. Közel hetvenféle gyógy- és fiziológiai hatással bír. A mézzel, illetve az egyéb méhészeti termékekkel gyógyításnak apiterápia a neve. Száz gramm méz 1350-1450 kJ energiát ad a szervezetnek, tehát óvatosan kell bánni a használatával. Nyolcvan százalékban szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, amelyek egyszerű cukrok, és hamar felszívódnak, könnyen emészthetőek, kímélik a májat és a hasnyálmirigyet.
hirdetés