Alulmaradtak a határon

Öt említésre méltó esetet tárgyalt a kampány eddig eltelt időszakában a területi választási bizottság (tvb). A megyei hatáskörű testület elé olyan panaszok, bejelentések, jogorvoslati kérelmek érkeznek, amelyek helyi szinten megoldhatatlan, illetve megnyugtató módon meg nem oldott ügyekre vonatkoznak.

Putnoki Nagy Pál elnök ezekről számolt be lapunknak.

Feljelentés Ózdon

Két esetben a Zöldek Pártja egy-egy jelöltjének nyilvántartásba vétele volt a téma, pontosabban annak elutasítása. Miután a jelölteket a helyi választási bizottságok nem regisztrálták, azok a tvb-hez fordultak. Az ajánlószelvények nem kielégítő száma volt a tét, ám az újabb átvizsgálás is arra jutott: olyan sok a benyújtott cédulák között a problémás (más megyebeli lakos, formai hibák, kiskorú ajánló, hiányos személyi szám vagy aláírás, a jelölt hibás neve, fénymásolt szelvény), hogy a szabályosak nem adják ki a törvény által előírt minimum 750 darabot. A Zöldek Pártja egy harmadik ügyben is: a jelölőszervezet panaszos levele azonban olyannyira csak általánosságokat tartalmazott bizonyos vélelmezett visszaélések tárgyában, hogy a bizottság nem tudott mit kezdeni vele.

Hozzátehetjük: információink szerint a nagyszámú szabálytalan – hamisított? – ajánlószelvényekkel kapcsolatban az ózdi eset kapcsán büntetőfeljelentést is tett a városban működő választási bizottság.

Jelöltet népszerűsít

Egy fellebbezés jött még a tvb-hez, egy magánszemélytől, aki a Centrum párt által állított listát kifogásolta – hiábavalóan, panaszát az országos választási bizottság is elutasította.

Egy másik magánszemély, egy tiszaújvárosi lakos pedig a Fidesz-KDNP bizonyos kampányakcióiban „kötött” bele, ám ezek (nyugdíjasoknak ígért ingyenutazás, kortespiac) a tvb szerint sem minősíthetők tisztességtelen befolyásolásra alkalmas, azaz jogsértő cselekedetnek – pusztán a helyi jelöltek népszerűségét szolgálják.

Nem történt bűncselekmény?

Az eddigi legnagyobb volumenű, leginkább visszhangot kapott ügy (megyénkben) a miskolci Bogáncs utcai szeméttelepen talált ajánlószelvényeké. A cédulákra néhány hete akadtak rá véletlenül; hamar kiderült, nem mostaniak, hanem 1998-ból (az akkori önkormányzati választásokról) maradtak meg. Nem is eredetiek – másolatok. Létezésük mégis szabálytalanságra utal, ám az esetet követő kommentárok – a városi önkormányzat, illetve a helyi választási irodavezetés részéről – arra utaltak, hogy a felelősöket, a szabálytalankodókat keresni ma már irreális volna. Ennél többet a választási irodától tegnap sem tudtunk meg.

A rendőrség információink szerint fejlenetés nyomán vizsgálódott, de lezárta az ügyet, minthogy „nem történt bűncselekmény”.

BAL
hirdetés