Amerika Kapitánynak hívják a gondozói

Amerika Kapitánynak hívják a gondozói
© Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza – Már a látogatók is találkozhatnak a nemrég született alpaka­csikóval.

– A kis csődör nyolc kilogrammal született, s körülbelül öt–hat hónapos koráig fog anyatejjel táplálkozni. A csaknem tizenegy hónapnyi vemhesség után megszületett csikó – mint a patások általában – rendkívül fejletten jött a világra, és néhány órával a születése után már lábra is állt. Jelenleg szinte minden idejét anyja mellett tölti, de a kifutójával és az alpakacsapat többi tagjával is ismerkedik.

– A másfél hetes apróság csokoládébarna bundájú, s mivel arcán az amerikai kontinensre hasonlító fehér szőr­minta van, a gondozói tréfásan Amerika Kapitánynak nevezik – tájékoztatta lapunkat Révészné Petró Zsuzsa.

Istenek ajándéka

– Az alpaka a jóval ismertebb láma rokona, az újvilági tevefélék közé tartozik. Amíg azonban a lámát többhasznú háziállatnak tenyésztették ki Dél-Amerika őslakói, addig az alpakát elsősorban a gyapja miatt tartják, mivel az igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén.

Tapírok társbérlője

– Az Inka Birodalomban különleges tiszteletben részesítették a fajt: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban részt vett az „istenek ajándéka”. Napjainkban elsősorban Peru, Bolívia és Chile ­területén tenyésztik, itt él a világ hárommilliós alpakaállományának mintegy 99 százaléka.

– A kis patást már a látogatók is megtekinthetik, tapírokkal és kapibarákkal – vízidisznókkal – él társbérletben az Andok-kalandok kifutórendszerében – tette hozzá a ­Nyíregyházi Állatpark szóvivője.

KM
hirdetés