Amerikából jöttek, mesterségük címere: szociális munkás

Rozsály, Nyíregyháza – Rozsályba is elutaznak, hogy megtekintsék az ottani közösségi-szociális gazdaság mintaprogramját.

Különleges vendégeket, egy amerikai delegációt látnak vendégül ezekben a napokban a Debreceni Egyetem Egészségügyi karán. A Louisville-i Egyetem 8 mesterszakos hallgatója ezúttal is tapasztalatszerzésre érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre. Kísérőjük minden alkalommal az a Thomas R. Lawson professzor, aki évtizedek óta visszatérő vendége a nyíregyházi campusnak, s aki már eddig is nagyon sokat tett az amerikai–magyar diákcsere fellendítéséért. Csoportjukhoz egy finn vendégprofesszor, s három nagyváradi Erasmus-ösztöndíjas is csatlakozott, s a hét végére egy szlovák vendégprofesszort is várnak.

Fábián Gergely általános és fejlesztési dékánhelyettes elmondta lapunknak, hogy az amerikai egyetem hallgatói 1989 óta látogatják a nyíregyházi intézményt, s mint ahogyan minden második év tavaszán, ezúttal is tartalmas szakmai programokkal készültek a fogadásukra, s még a március 15-ei nemzeti ünnepünk legfontosabb tudnivalóival is megismertetik a vendégeket.

Dr. Semsei Imre dékán lapunknak nem mulasztotta el bemutatni a közel 20 éves múltra visszatekintő stabil kapcsolat itteni hozadékát sem.

– Bár a kétféle állami berendezkedés különbözősége miatt náluk a megoldásra váró szociális problémák is egy kicsit másmilyenek, ezzel együtt mi is vettünk már át tőlük jó ötleteket. Így vert gyökeret nálunk is az aktív idősödést, vagyis az 50 év felettieket a nyugdíjas évekre hangoló, illetve a magukra hagyott nyugdíjasokat segítő életvezetés koordinátor képzés, amit Amerikában már korábban bevezettek – emelte ki az egyik legfontosabbat a professzor.

KM
hirdetés