Amerikai elnökválasztás – Donald Trump: “elfogadom a választási eredményt, ha én győzök”

Akt.:
Donald Trump
Donald Trump - © Fotó: Getty Images
Washington – Donald Trump republikánus elnökjelölt csütörtökön délelőtt közölte, hogy elfogadja a novemberi elnökválasztás eredményét, de csak akkor, ha ő győz.

A republikánus elnökjelölt az ohiói Delaware városkában kampányolva jelentette be álláspontját.
“Szeretném megígérni és megfogadni valamennyi szavazómnak és támogatómnak és az Egyesült Államokban mindenkinek, hogy teljesen elfogadom ennek a történelmi elnökválasztásnak az eredményét, ha én győzök” – mondta a választási nagygyűlésen Donald Trump. Majd hozzátette: “természetesen a tiszta választási eredményeket elfogadom, de fenntartom magamnak a jogot, hogy megkérdőjelezhető eredmények után tiltakozást nyújtsak be, vagy jogi eljárást kezdeményezzek”.

Trumpnak ez volt az első megszólalása a szerda esti elnökjelölti vita után, amelyben – a vita végén, a műsorvezető felvetésére válaszolva – nem volt hajlandó kinyilvánítani, hogy elfogadja és tiszteletben tartja a november 8-i voksolás eredményét. Állásfoglalása országos megdöbbenést keltett, s nemcsak a lapok kommentárjai és szerkesztőségi állásfoglalásai ítélték el, hanem csütörtök délelőtt republikánus politikusok is hallatták hangjukat.

John McCain, arizonai szenátor közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy a választási eredmények elfogadása az amerikai nép akaratának tiszteletben tartása, s ez “valamennyi amerikai vezető első számú kötelessége”. A szenátor hangsúlyozta: “nem tudom, hogy ki nyeri az elnökválasztást, de azt tudom, hogy minden korábbi választáson a vesztes gratulált a győztesnek és “elnökömnek” szólította őt. Ez nemcsak a republikánusok vagy a demokraták szokása, hanem ez az amerikai szokás”.

Jeff Flake, szintén arizonai republikánus szenátor, Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy a választási eredmény elutasítása “túlmegy minden határon”. Dél-Karolina republikánus szenátora, Lindsey Graham közleményben jelentette be, hogy az amerikaiak többségéhez hasonlóan ő is bízik az amerikai demokráciában és választási rendszerben. Graham szenátor szerint ha Trump veszít, annak nem az “elcsalt” választás lesz az oka, hanem a saját kudarcos jelöltsége.

Pail LePage, Maine állam republikánus kormányzója – aki Trump egyik leglelkesebb támogatója – egy reggeli rádióinterjújában “hülye kommentárnak” minősítette Trump szerda esti álláspontját.

Donald Trump egyébként hajnali háromkor Twitter-üzenetben tudatta, hogy “megnyertem a vitát”.
Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje és a Demokrata Párt egyelőre nem reagált Trump legújabb álláspontjára. Clinton csütörtökön nem kampányol, mellette kampányol viszont az Obama-házaspár. Az elnöki különgép már útnak is indult Florida felé.

– MTI –


Amerikai elnökválasztás – Az utolsó vitán Trump nem tette nyilvánvalóvá, hogy elfogadja majd az eredményt

Washington – Az utolsó, szerda esti amerikai elnökjelölti vitán a jelenleg vesztésre álló Donald Trump republikánus párti jelölt nem volt hajlandó kinyilvánítani, hogy elfogadja majd a választás eredményét.
hirdetés