Amerikai előválasztás – Clinton jelöltje vette át a Demokrata Párt ügyeinek irányítását

Washington – Gyakorlatilag lecserélték pártvezetőjüket az amerikai demokraták: Debbie Wasserman Schultz, a Demokrata Országos Bizottság elnöke péntektől már át is adta a napi ügyek irányítását Brandon Davisnek, akit Hillary Clinton, a párt valószínű elnökjelöltje jelölt ki erre a posztra.

Wasserman Schultz névleg megmarad a pártvezetői poszton, de már nem lehet beleszólása semmibe. A Demokrata Országos Bizottságot a párt nyári konvenciójáig – ahol megválasztják az új pártvezetőt is – kabinetfőnökként ugyan, de valójában már Davis irányítja.

A dél-floridai kongresszusi képviselő Wasserman Schultznak sok konfliktusa volt az előválasztások során a párton belül, elsősorban is Bernie Sanders vermonti szenátorral. Sanders nemegyszer vádolta őt azzal, hogy részrehajló és elfogult Clinton javára, s a szenátor egyik követelése – amelyet csütörtökön este elhangzott videoüzenetében is fontosnak tartott megismételni – az volt, hogy Wasserman Schultzot távolítsák el a párt éléről.

A szenátor emellett erkölcsi és anyagi támogatásáról biztosította az újraválasztásáért küzdő Wasserman Schultz kihívóját, a floridai Tim Canova jogászprofesszort.

A Demokrata Országos Bizottság vezetése lényegében menedzseri tevékenységet folytat, a párt politikáját nem a testület elnöke határozza meg, s az elnökválasztási kampányok idején hagyományosan a párt mindenkori elnökjelöltje dönt arról, hogy ki kerüljön erre a posztra.

– MTI –
hirdetés