Amikor az üveg melegíti fel a házat

Az üvegház üvege beengedi a nap rövidhullámú sugarait
Az üvegház üvege beengedi a nap rövidhullámú sugarait - © Illusztráció: KM-archív
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Fűthetjük az üvegházunkat természetes és könnyű módokon, például egy pár víztartály elhelyezésével, amelyek előbb beszívják a meleget, majd kibocsájtják azt.

Ha természetes fűtési módokat keresel az üvegház melegítésére, akkor nem kell tovább keresned, mert az üvegház üvege melegíti azt. Mivel az üvegház legnagyobb részét üveg képezi, maga az üveg a legolcsóbb fűtési mód. (Végül is ez a lényege az üvegháznak.) Ha megérted az elvet, ami szerint a nap sugarai természetes módon melegítik az üvegházat, megérted, milyen hatása van az üvegház sok ablakkal való burkolásának.

Hosszúhullámú sugarak

Az üvegház üvege beengedi a nap rövidhullámú sugarait. Bármely meleget beszívó tárgy, ami az üvegházban van, beszívja a nap sugarai által kibocsájtott hőt, majd kiadja, mint hosszúhullámú sugarakat. Az üvegház üvege nem engedi ezeket a hosszú hullámú sugarakat kiszökni, tehát ezek benn maradnak, akár egy csapdában, és ide-oda mozognak. Így a nap sugarai újra és újra elnyelődnek, az üvegház pedig meleg és nedves marad.

Ez az üvegházhatás

Ugyanezt a folyamatot megtalálhatjuk az atmoszférában is, pontosan ezt üvegházhatásnak nevezzük. Az atmoszféra átengedi a rövidhullámú sugarakat.

Az atmoszférában lévő széndioxid elnyeli a sugarak egy részét, majd kibocsájtja a Földre.

A sugarak bennrekednek a gázok csapdájában, ennek a folyamatnak köszönhetően megemelik a Föld hőmérsékletét.

KM
hirdetés