Amikor egyedül kell helyt állnia apának – “Ennyi év után sem lehet elfogadni, hogy ennek így kellett történnie”

Amikor egyedül kell helyt állnia apának – “Ennyi év után sem lehet elfogadni, hogy ennek így kellett történnie”
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – János lassan nyolc éve neveli egyedül két gyermekét. Felesége egy agyi érelzáródás után magatehetetlenné vált, kórházban fekszik, felügyeletre, ápolásra szorul a nap huszonnégy órájában. Az apa egyedül maradt az egzisztencia megteremtésének terhével és a két kislány nevelésének minden súlyával, felelősségével.

Apuka anyaszerepben

Amíg kicsik voltak a gyerekek, reggelente úgy kelt, hogy a ruhát kikészítette, a reggelit az asztalra tette, a tízórait becsomagolta, aztán irány az iskola úgy, hogy a munkahelyére is időben beérjen. Ő nem kockáztathatta az állását…

– Ennyi év után sem lehet elfogadni, hogy ennek így kellett történnie, de lassan berendezkedtünk az új életre. Nem volt más választás – jegyzi meg csöndesen. A napi ritmusa valahogy így néz ki: reggel indítani a csonka családot, helytállni a munkahelyen, a nap végén sietni a lányokért, akik már nagyok, egyedül is haza tudnának menni, de sportolnak, így edzésekre kell vinni őket. Este a lecke számonkérése, vacsora, mosogatás, közben megtölteni a mosógépet, éjszakára marad a teregetés, vasalás, hétvégenként takarítás.

Apukájuk figyel arra, hogy annyi örömteli pillanatot szerezzen nekik, amennyit csak lehet. Az összes szabadidejét velük tölti, minden gondjukat megbeszéli velük, s megoldást mutat. Sokat kirándulnak együtt: amíg a lányok kis „vízipókok” voltak, fürdőbe jártak, nyaranta a Balatonra, idővel összespórolta a pénzt egy-egy nagyobb nyári élményre, amely örökre ott lesz a szívükben-lelkükben, amire emlékeznek, amiből töltődnek.
Bár a kamaszkori koccanásokat nem úszták meg, azért a legfőbb támasz az apa: vele beszélik meg gondjaikat, örömeiket és bánataikat, tőle kérnek tanácsot. Egy iskolai kirándulás kisebb balesete után is apát hívták, s akkor nyugodtak meg, amikor őt ölelhették át.

Elsődleges kötődés

– A mai ismereteink szerint az apa az első hónapokban éppúgy lehet az elsődleges kötődési személy, mint az anya, minden szempontból egyenrangúan tud gondoskodni a gyerekről – erősítette meg Lupák Éva. A nyíregyházi pszichológus hangsúlyozta: az elmúlt évtizedekben az apa- és férfiszerep jelentős változásokon ment át, nem feltétlen a férfi az elsődleges családfenntartó, a nők szerepvállalása a gazdasági területen is megnövekedett, ezzel együtt a férfiak családban betöltött szerepe átalakult. Az apa részt vesz a szülésfelkészítőn, bent van a szülésnél, otthon fürdet, altat, mesét olvas, óvodába viszi a gyermeket stb.

– Az apa szerepe a gyerek életében meghatározó, mivel az első hónapoktól másképpen kommunikál, mint az anya. Az apai kommunikáció és játék kiszámíthatatlanabb és izgalmasabb. Számos kutatás bizonyítja, hogy a gyermek bontakozó kreativitásában, önértékelésében, empátiájában az apai játéknak kiemelt szerepe van – mutatott rá egy másik aspektusra a pszichológus, hozzátéve: az apa szerepe nem pótolható a családban.

Pozitív és negatív minta

Olyan sajátos módon viszonyul a gyerekhez, ami hozzásegíti az utódot, hogy önbizalomra, stressztűrő képességre tegyen szert, és meg tudjon küzdeni a nehézségekkel. A gyerekeknek olyan mintára van szükségük, melyben a férfi férfias vonásokkal rendelkezik, kitartó, védelmező, határozott, önfeláldozásra képes, gyermeknevelésben és családi ügyekben tevékeny. Ez azonban a nők, az anyák segítsége nélkül lehetetlen. Az ő szerepük, hogy erősítsék a gyerekekben a pozitív férfi, és apa képet, bátorítsák fiaik, férjeik férfias vonásait, és segítsék, biztassák az apákat apaszerepük betöltésében.
– A lányoknál eljön az „apaszerelem” időszaka, minden nő életében az első minta az apja. Ha az apa szereti és dicséri, elismeri a lányát, akkor a kötődés biztonságos, melynek következtében a lány később ilyen párkapcsolatot keres magának; sajnos a negatív minta is beleivódik a gyerekbe, melyből nagyon nehéz később kitörni – jegyzete meg Lupák Éva. – Az apák jelenlétének hiányát mind a lány-, mind a fiúgyermekek megszenvedik. A lányok elvesztik a védelmező, alkotó, tiszteletreméltó férfi képét, s így

saját nőiességük kibontakozása is csorbát szenved, a fiúk pedig megfelelő minta hiányában nem tudnak igazi férfias férfivé válni – utalt az apahiány következményeire a szakember.

KM

A család élete az öt gyermek körül forog

– Nagyon jó a nagy család, fantasztikus, hogy öt gyermek hogyan tud ennyire különböző lenni! Már a születésükkor tökéletes karakterek, és ahogy nőnek, úgy formálódik és bontakozik ki a személyiségük a neveléssel. Azt szeretnénk, az a célunk, hogy ebből minél többet meg tudjanak tartani, ahogy cseperednek – mondta el lapunknak Virgo Richard, aki feleségével három fiút és két kislányt nevel. A fiatal vállalkozó hozzátette: a mindennapokban a család élete a gyermekek körül forog, nem sok idejük jut másra és egymásra, de maximálisan kárpótolják őket a csemeték. Rendkívül fontos számukra, hogy megfelelő apa- és anyaképet alakítsanak ki, tudják, hogy ebben rendkívül nagy a szülők felelőssége.

– A legidősebb gyermekünk tízéves, a legkisebb pedig hat hónapos, így csak alapbenyomásaink vannak arról, hogy az idő során hogyan változnak a teendőink, de úgy gondolom, a kicsikkel sokkal szabadabb az élet és több a lehetőség, később az iskolák, szakkörök, edzések miatt eléggé beszűkül és szilárd keretet ad az életnek – vélte az édesapa, aki érdeklődésünkre elárulta: előre eltervezett „apaórák” nincsenek, amikor mindannyian együtt tudnak lenni, az ajándék.

– Jellemzőbb, hogy egyszerre két–három gyermekkel csinálunk közös programot vagy az egész családdal, arra nagyon ritkán jut lehetőség, hogy kettesben legyünk valamelyikükkel, pedig nyilván nagyon jó lenne.
hirdetés