Amikor még zenés felárakat is fizettünk a szórakozóhelyeken…

Somos Péter, Császár Csaba és Császár Zoltán egykoron a Szabolcs Szálló teraszán
Somos Péter, Császár Csaba és Császár Zoltán egykoron a Szabolcs Szálló teraszán - © Fotó: Magánarchívum
Nyíregyháza – Nosztalgiaesttel idézik fel a régi korok hangulatát az egykori kocsmazenészek, bárzenészek.

Bizony elég régen volt már, amikor zenészek szórakoztatták a vendégeket Nyíregyháza különböző szórakozóhelyein.

Az idősebbek jól emlékezhetnek még arra, hogy az ilyen vendéglátó egységekben zenés felárat kellett fizetni bármilyen jellegű fogyasztás után.

A vég volt a kezdet: a hatvanas évek vége. Akkor alakítottuk meg a Norton együttest, beatzenét játszottunk.” Somos Péter

A vendéglátózás varázsa

A városban élő Somos Péter, aki egykoron maga is zenélt, arra gondolt, mi lenne, ha egy buli erejéig összetoboroznák a régi vendéglátós zenészeket, megpróbálnák felidézni annak a hangulatát, természetesen elsősorban a korosztálybeliek számára.

A szervezés elindítása után egyre több kedvező visszajelzés érkezett, s az egykori „kocsmazenészek” összefogásának köszönhetően a különleges retro parti augusztus 23-án, csütörtökön 19 órakor kezdődik majd a Nyíri Fészek Étteremben.

Somos Péter, aki szólógitáron játszott, szerkesztőségünk kérésére így emlékezett vissza a régi évekre és a mostani ötlet megszületésére:

– A vég volt a kezdet: a hatvanas évek vége. Akkor alakítottuk meg a Norton együttest. Beatzenét játszottunk az akkori igényeknek megfelelően, kezdetleges, gyenge felszereléssel. Azzal együtt nagy sikerünk volt Nyíregyházán és megyeszerte. Aztán a hetvenes évek elején többen áttértünk a vendéglátós zenére. Megvolt a maga varázsa annak is.

– Nem tudom, volt-e olyan zenés hely akkoriban a városban, ahol nem játszottam: Aranyszarvas, Zöld Elefánt, Szabolcs Szálló kerthelyisége, Dominó, Márka, Krúdy Szálló és a terasz, BM Klub, Korona… A Vesszősben (Ezerjó), a Szabolcs éttermében és Halászcsárdában cigányzene volt, ugyancsak színvonalas, ott azonban csak közönségként jelentünk meg. Szinte minden szórakozóhelyen szólt az élő zene.

– Néhány évvel később már népzenét is játszottunk, a Kállai Kettős néptáncegyüttes kísérőzenekarának vezetőjeként brácsáztam, s bizony előfordult, hogy tíztagú zenekarra hangszereltem.

– Közben Molnár Zolival duóztunk a Kassák Stúdióban, másokkal játszottam versmegzenésítéseket akusztikus hangszerekkel. Mester Attila felkérésére írtam színpadi zenét, amit Suhanyecz Jancsival, a fuvolistával játszottunk el. Aztán jött a klasszikus korszak: gitároktatóként működtem a zeneiskolában, majd dolgoztam a színház világában is.

Múltidéző társalgás

– Nem jellemző rám a nosztalgiázás, azonban a múltkor mégis bekapcsolódtam egy múltidéző társalgásba az egyik közismert közösségi oldalon. Az én korosztályomnál fiatalabbak is hozzászóltak, és akkor rájöttem, hogy érdekli őket az a korszak, beleértve a zenei múltunkat. Írtam néhány visszaemlékezést az oldalamon, meglepően szép sikere volt. Akkor jutott eszembe az ötlet, hogy szervezni kellene egy zenész-közönség találkozót, fel is vetettem azonnal.

Közös örömzenélés

– Nagy örömmel fogadták, én meg annak örültem a legjobban, hogy két régi nyíregyházi zenésztárs, Bari Lajos és Csépány Tamás Budapestről beleegyeztek, hogy csatlakoznak hozzánk. Lajos találta ki a rendezvény címét: Mi muzsikus lelkek… Adler László, akit leginkább a Pékinas tulajdonosaként ismernek a városban, pedig azelőtt énekelt a Koronában és több vidéki presszóban, szintén részt vett a szervezésben. Beszélt Pastrovics Zoltánnal – szintén régi ismerős –, aki felajánlotta, hogy augusztus 23-án rendelkezésünkre bocsátja a Nyíri Fészek Éttermet.

Mint Somos Péter érdeklődésünkre elmondta, két fél­időt terveznek a csütörtöki rendezvényen, s utána még lesz lehetőség közös örömzenélésre is. A nosztalgiaest főszervezője bízik abban, hogy nemcsak egy este idejére elevenítik fel az élő vendéglátós muzsikát, hanem hosszabb távra is újra életre kelhet.

MML


A fellépők névsora:

Adler László, Antal Kriszti és Éva, Bari Lajos, Bary Ernő, Bárkányi Ferenc, Csépány Tamás, Dömötör Sándor, Incze György, Kazár Pál, Lakatos Zoltán Maci, Rozsnyai György, Somos Péter, Szanics Rudi, Tóth Illés, Tóth Pál, Váczy Zoltán, Zboray Károly.
hirdetés