Amiről kevesen tudnak: gyermekek tömege lett volna halálos áldozat Nyíregyházán, ha nincs az a döntés…

Akt.:
Nyíregyháza bombázásáról ez az egyetlen fénykép lelhető fel. Komiszár Dénes helytörténész szerint viszont egy kézikamerás felvétel is készült a légicsapásról, ám azt még nem sikerült megtalálni
Nyíregyháza bombázásáról ez az egyetlen fénykép lelhető fel. Komiszár Dénes helytörténész szerint viszont egy kézikamerás felvétel is készült a légicsapásról, ám azt még nem sikerült megtalálni - © Forrás: http://megyehirek.hu
Nyíregyháza – A Szabolcs Online-on is megemlékeztek az 1944. szeptember 6-án történt nyíregyházi első bombázásról, amely sok emberáldozatot követelt. Arról azonban kevesen tudnak, hogy egy szerencsés előrelátás megelőzött egy még nagyobb tragédiát, amelynek gyermekek tömege lett volna áldozata – kezdi olvasónk.

Mi is történt? A szokásos iskolakezdés szeptember elsején lett volna, de az akkori vezetőség úgy döntött (igen bölcsen), hogy az iskolakezdést meghatározatlan időre elhalasztja az akkoriban országszerte rendszeressé váló bombatámadások miatt. Kevesen tudják, hogy az állomással szemben, az Arany János és az Árpád utca sarkán volt egy katolikus elemi iskola, az úgynevezett Liptai Jenő-féle római katolikus iskola, amely a támadáskor telitalálatot kapott, és teljesen romba dőlt. Szerencsére az intézmény üres volt a fenti intézkedés miatt. Persze, a becsapódás így is követelt áldozatokat, mivel többen az épület pincéjében húzódtak meg, nem beszélve arról a négytagú családról (szülők és két gyermek), akik beiratkozás miatt voltak az iskolában. Valószínű, én magam is az áldozatok között lettem volna, mivel a testvéremmel abba az iskolába jártunk, ha nem halasztják el az iskolakezdést. Hogy mennyi lett volna a gyermekáldozat, csak saccolni lehet. Egyemeletes épület volt, több tanteremmel, osztályonként 32–36 gyerekkel.

– Huczik Lajos, Nyíregyháza –


A leggyászosabb napra emlékezett Nyíregyháza

Nyíregyháza – A város történetének leggyászosabb napjára, a 72 évvel ezelőtti bombázásra emlékeztek kedden Nyíregyházán.
hirdetés