Amit a szőlőszüretről a legfontosabb tudni

Szüreti felvonulás
Szüreti felvonulás - © Fotó: ÉM-archívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az optimális időpontban szüretelt és feldolgozott szőlő adja a legtöbb és a legjobb minőségű mustot.

100 kilogramm egészséges szőlőből, átlagos időjárási viszonyok között 72-75 liter mustot lehet kipréselni. Száraz időben, késői szüretnél, penészes szőlőnél a lényeredék jelentősen csökkenhet. Esős, párás időben a lényeredék fokozódik, de a minőség ennek arányában csökken. 100 kilogramm szőlő kipréselése után 25-28 kilogramm törköly marad vissza. A must cukortartalmát refraktométerrel vagy merülő mustfokolóval állapítják meg. Egy cukorfokból az erjedés után 0,6-0,7 alkoholfok származik. Ez azt jelenti, hogy a 17 cukorfokos mustból 10,5-11,5 Malligand szeszfokú bort várhatunk.

A 15-17 °C-os borpincékben a must zajos erjedése 5-7 nap alatt indul meg és kb. egy hétig tart. Ha a must a szokottnál hidegebb, vagy a pince hőmérséklete alacsonyabb, akkor az erjedés elhúzódik.

A must zajos erjedésénél 5-8 százalék apadási veszteséggel kell számolni. Az első fejtésnél 8-12 százalék seprő keletkezik.

balintgazda.hu
hirdetés