Amit feltétlenül tudni kell a sportorvosi vizsgálatokról

Dr. Kozma Péter
Dr. Kozma Péter - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Az engedéllyel rendelkező háziorvosok csak a praxisukba bejelentkezetteknek adhatnak engedélyt.


A versenyszerű sportoláshoz – az utóbbi időben a Bozsik programban szereplő 5-6 éves gyerekeknek is – előírás a sportorvosi vizsgálat és engedély megléte.

A megyei sportorvosi szakrendelő Nyíregyházán az egykori kis SZTK szépen felújított épületében az Egészségügyi Alapellátás épületének első emeletén van.

Még nagyüzem van

Előjegyzés alapján érkeznek a különböző sportágak képviselői, de lehetőség van sürgősségi vizsgálatra is megfelelő díjazás ellenében. Szezonban – március, április és augusztus, szeptember hónapokban – kifejezetten nagy a forgalom. A meghatározott vizsgálatok után, alkalmasság esetén kapják meg a sportolók a versenyzési engedélyt. Fontos kérdés az, hogy kik és hol adhatnak ki hivatalosan sportorvosi engedélyt.

– A sportorvosi engedély kiadására a sportszakorvosi végzettséggel az Országos Sportegészségügyi Intézettel (OSEI) szerződött sportorvosok jogosultak, illetve néhány háziorvos, aki szintén szerződött az OSEI-vel.

– Az OSEI-vel szerződött háziorvosok csak a saját háziorvosi körzetükbe bejelentkezett sportolóknak adhatnak engedélyt, másoknak nem. Akiknek nincs ilyen jogviszonyuk, nem adhatnak ki sportorvosi engedélyt. Ezt jó tudnia minden sportvezetőnek, sportolónak – tájékoztatta lapunkat dr. Kozma Péter, megyei sportfőorvos.

KM
hirdetés