Amnesztia és szépirodalom az ünnepi könyvhét alatt Nyíregyházán

A 81. Ünnepi Könyvhét és 9. Gyermekkönyvnapok rendezvényei június 3–7. között zajlanak hazánkban.

Nyíregyházán, illetve a megyénkben immár hagyomány, hogy a programsorozat az országos könyvhét időpontjától eltérően korábban indul és később zárul, idén május 26-tól június 10-ig mintegy száz előadó és közreműködő közel félszáz rendezvényre várja az érdeklődőket 22 településen.

A részletekről Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond megyei könyvtár igazgató-helyettese elmondta: a 81. Ünnepi Könyvhét alkalmából 100 kiadó 381 könyvét mutatják be országszerte, ebből 36 gyermekeknek íródott. Számos megyénkbeli író és költő alkotását ismerhetik meg az irodalomszerető felnőttek és fiatalok, íme néhány ízelítő: Csabai László: Szindbád, a detektív; Kurucz Gyula: Akkor is, ha fáj; Lefler György: Csak csönd; Iancu Laura: Névtelen nap; Budaházi István: Tavaszváró; Kóka Rozália: Napsugárkisasszonyok a történelem sodrában. Ünnepélyes megnyitót három helyszínen, Szatmárnémetiben, Beregszászon és Nyíregyházán tartanak, utóbbinak június 1-én 16 órától a megyei könyvtár kamaraterme ad otthont.

Június 4-én 9-16 óra között felolvasó napot tartanak a TIT székházban „Add az időd! Add a hangod!” címmel a Vakok és Gyengénlátók megyei irodájában. Május 31-től június 11-ig amnesztiahetet hirdet a könyvtár, ezen időszak alatt pénzbüntetés nélkül adhatják vissza a kölcsönzött könyveket a látogatók.

– Palicz István –
hirdetés