Annak neve pedig Üröm

Éppen harminc éve történt, 1986. április 26-án, de mi, s Európa más népei akkor még semmit sem sejtettünk. Vidáman ettük a salátát, amiből később a népnyelv viccet is csinált: „Mibe kerül ez a saláta néném? – kérdezte a vevő a piacon. Az életébe, kedveském – volt a válasz.” Matyasovszki József jegyzete.

Persze komolyabb szólamok is megfogalmazódtak. Annak például gyorsan híre ment, hogy a csernobili katasztrófának valamiféle köze lehet az egyetemes végzethez. A Jelenések Könyvének 8. fejezetében ugyanis ezt olvashatjuk: „ …és az égből egy nagy égő csillag hullott le… A csillag neve pedig Üröm, és ürömmé lett a vizek harmada, és sok ember meghalt a vizektől, mert azok keserűvé váltak.” S hogy mi köze mindennek egy atomerőműhöz. Csak annyi, hogy Csernobil nevének jelentése – fekete üröm.

Egy szimulációnak köszönhetően pontosan tudjuk: a radioaktív szennyeződést nem csupán északra sodorta a szél, de beterítette vele Európát. Tíz–tizenkét nap elteltével Nyíregyházára is lecsapott a nagy koncentrációban szennyezett atomfelhő. És azzal is jobb ha szembesülünk, Ukrajna ismét egy zűrös hely, ahol az emberi kapzsiság és hanyagság ismét játszik a tűzzel, a gyilkos csillag tüzével.

Matyasovszki József
hirdetés