Apaságból jeles: azonnal átvette a halott mamája bundájába kapaszkodó kölyköt

Apa és kölyke
Apa és kölyke
Nyíregyháza – Egy állatkert életében nemcsak a születéssel, hanem az elmúlással is találkozhatunk.


A Nyíregyházi Állatparkban is előfordulnak pillanatok, mikor el kell búcsúzni egy-egy állattól, ám a dolgozók olykor olyan különleges eseményeknek is részesei lehetnek, amelyek minden várakozást felülmúlnak…

Az állatpark sátánmajomcsapatáról már több ízben beszámoltunk, hiszen egy nagyon sikeres tenyészpár élt együtt a Viktória-házban. Az Európai Fajmegőrzési Program keretében a nőstény állat kétévente hozott világra egészséges utódot, melyet minden alkalommal gondoskodóan nevelt. A legifjabb csapattagnak négy hónappal ezelőtt adott életet, viszont a kicsi világrajövetele után pár héttel a gondozók étvágytalanságot, bágyadtságot figyeltek meg az anyaállatnál. Az állatorvosok természetesen azonnal elkezdték vizsgálni az állatot, hetekig harcoltak érte, de sajnos a hasnyálmirigy-gyulladás legyőzte.

Az anyaállat pusztulásával rizikóssá vált kicsinye életben tartása is, hiszen a kis hím számára – bár már nem csupán anyatejjel táplálkozott – a napi testi kötődés és táplálékhoz juttatás életbe vágó. Mivel ennél a fajnál nem jellemző, hogy az apaállatok gondozzák utódaikat, már a nőstény gyógykezelése alatt elkezdtek utánajárni a mesterséges nevelés lehetőségének, amit azonban csak legvégső esetben szerettek volna alkalmazni, hiszen minden állatkölyöknek fajtársai mellett van a legjobb helye, s egy kézzel nevelt kismajmot később csekély eséllyel lehet csapatba illeszteni.

Az apaállat azonban minden várakozást felülmúlt: az anya elpusztulása után azonnal átvette a halott mamája bundájába kapaszkodó kölyköt, akit addig csak közömbösen nézegetett a közös kifutóban, s azóta – akárcsak egy anyaállat – a hátán viszi, magához öleli, s gyümölcsökkel is eteti kicsinyét. A különleges apa-fia kapcsolatot a látogatók is megtekinthetik a park Viktória-házában.

A fehérarcú sátánmajmok – más néven sakik – a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakói, főleg gyümölcsökkel, magvakkal és rovarokkal táplálkoznak. A párok hosszú távú monogám kapcsolatban élnek, ahol az utódgondozás a nőstény feladata. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet. Tömegük 1,5-2 kilogramm, dús szőrű farkuk pedig hosszabb mint 30-40 centiméteres testük.

Egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között; a kifejlett hímek alapszíne fekete, csak az arcszőrzetük fehér, míg a nőstények barnásszürke színűek. Félelmet keltő nevüket nem rossz természetükről, hanem szokatlan külsejükről kapták, hiszen az ivarérett hím olyan, mintha sámánmaszkot viselne.


Nyíregyháza - Megszületett a 2019-es év első állatbébije a Nyíregyházi Állatparkban, a Grévy-zebra (Equus grevyi) csikó újév első napján jött világra. A gondozók által Szilveszternek elnevezett csődör érkezését eredetileg január második hetére várták a park szakemberei, ám valószínűleg az év végi...

Nyíregyháza - Huszonkét éves történetének legsikeresebb évét zárta 2018-ban a Nyíregyházi Állatpark, amely rekordot döntve idén 550 ezer látogatót fogadott és a fejlesztések, illetve az állatszaporulat szempontjából is eredményes éven van túl - mondta az MTI-nek Gajdos László, az intézmény igazgatój...
hirdetés