Arannyal burkolják be az áruházat Nyíregyházán

Arannyal burkolják be az áruházat Nyíregyházán
Nyíregyháza – Jövő júniusra új homlokzatot és hozzá a régi nevét kapja vissza az épület.A hullámzó felület a modern építészeti irányzatot követi.

– Amennyiben a november 18-ai tervtanács ülésén jóváhagyják, majd az önkormányzattal a tulajdonos aláírja az együttműködési megállapodást és az engedélyeztetés is lezárul, már jövőre megkezdődhet a Skála (egykori Nyírfa Áruház) épületének homlokzatfelújítása. Veres István, Nyíregyháza főépítésze egy arany színűre festett fémlapokkal borított épület látványtervét mutatva elmondta: egy egészen modern, a 70-es évek elavult dizájnját elvető épület lesz ez a belvárosban. – Azt kértük a tulajdonostól, hogy az áruház homlokzata legyen egysíkban a mellette álló épülettel – teszi hozzá a főépítész –, mert így kialakítható egy kis árkád ott, ahol most a zöldséges stand van. A hullámzó felület a modern építészeti irányzatot követi és illik a főépítész új belvárosról alkotott elképzeléséhez. – Az arany színűre festett lemezeken tűkröződő napfény nem zavarja majd az autósokat, mert a perforált és hullámzó felület megtöri a fényt – kaptuk a választ a veszélyességet felvető kérdésünkre.

Az Intergált Városfejlesztési Startégia fontos eleme, hogy a közösségi célokon és funkcióbővítő beruházásokon túl, hogy az adott akcióterületen megmozgatja a magánerőt is. Ennek része lett, hogy a belvárosban a külföldi tulajdonos is fontosnak tartotta nem átépíteni, de külső megjelentésében mindenképp megszépíteni a város egyik jellegzetes épületét. A konzorciumi megállapodásban szerepel az is, hogy a beruházáshoz meghatározott százalékban az önkormányzat kvótájából támogatást kaphat a tulajdonos. Így találkozik szerencsésen a köz- és a magánérdek.

Ismét Nyírfa Áruház lesz a neve

– Ez év áprilisában, amikor új, külföldi tulajdonosa lett az ingatlannak, már akkor megfogalmazódott, hogy mindenképp szükség van a homlokzat megváltoztatására – ezt már dr. Benedek Viktor, a tulajdonos magyarországi képviselője, a a HBGV-Szabó Ügyvédi Iroda munkatársa teszi hozzá. Ehhez kapcsolódott az a hálás újdonság, hogy a város megkeresett minket azzal, vegyünk részt a belvárost megújító pályázaton. Szerencsésen találkoztak az érdekek – fogalmaz . A több tízmillió forintos felújítás az ütemterv szerint jövő év nyarán elkészül. A munkálatok mintegy három, négy hónapot vesznek igénybe. – Ami talán fontos hír a nyíregyháziaknak – jegyzi meg a képviselő –, hogy az új épületnek régi neve lesz. A Nyírfa Áruház név jelenik meg az új homlokzaton is.

Kapcsolódó cikkek:
· Ha kell, újra aszfaltoztatnak 
· Félresikerült az új díszterem? Félresikerült a nyíregyházi Városháza dísztermének felújítása?! 2008.10.17.
· Ilyen lesz a Búza téri piac: Mi lesz a nyíregyházi Búza téri Piaccsarnok sorsa? 2008.10.16.
· Elválik a házasságkötő fala
· Megnyerő az NYF új arca?
· Megyénk friss hírei ITT!

– Bednárik Mónika –
hirdetés