Arany a foci

Arany a foci
© Fotó: AFP
Aranylabda. Pontosabban FIFA-aranylabda. Lényeges, hiszen hétfő este láthattuk, hogy a nemzetközi szövetség által mivé nőtte ki magát a France Football francia szaklap által alapított díj átadása. Bodnár Tibor jegyzete.


Már nem fordulhat az elő, ami az egyetlen magyar aranylabdással, Albert Flóriánnal, aki szűk családi körben, a budapesti Gundel Étteremben vehette át 1968 elején az előző évi teljesítményért kiérdemelt gömböt. Akkoriban a politika is alakította a szavazás eredményét, nem volt mindegy, hogy melyik blokk képviselői részesültek az elismerésben. Fénykorában Puskás Ferenc többszörös aranylabdás lehetett volna, csak akkor még nem létezett ilyen díj, az alapításakor, 1956-ban még magyarként lett negyedik, 1960-ban már spanyolként második. Azért nem nyert, mert a szocialista táborból szavazó újságírók összefogtak ellene, és nem rá voksoltak. Egyfajta kárpótlás, hogy Öcsi bácsiról díjat neveztek el, a legszebb gólért járó trófeát is a FIFA-gálán adják át.

Manapság nem lehet csak úgy akárkire szavazni. Jelöltek vannak, csak az előzetesen megnevezett labdarúgókra adható voks. Legutóbb 2007-ben fordult elő olyan, hogy ne a Lionel Messi, Cristiano Ronaldo párosból kerüljön ki a győztes, 2010-ben pedig az, hogy ne ők végezzenek a szavazás első és második helyén. És bár tavaly a Barcelona mindent vitt, és tényleg semmi bajom sincs Messivel, se CR-rel, de mikor rúghat végre más is mellettük az aranylabdába? Vb- és Eb-mentes év volt, talán a pazar szezont futó lengyel Robert Lewandowski is megérdemelte volna. Minimum a dobogót.

– Bodnár Tibor –

Címkék: ,hirdetés