Arany-busz járja az országot az emlékévben

A busz külseje sem mindennapi: a Toldi kulcsjelenetei jelennek meg rajta képregényes formában
A busz külseje sem mindennapi: a Toldi kulcsjelenetei jelennek meg rajta képregényes formában
Nyíregyháza – Az emlékév alkalmából nemcsak rendhagyó Arany-kiállítást láthatunk a Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palota termeiben, hanem júliusban mozgókiállítást is útjára indított az intézmény. Az országjáró Arany 200-buszt azért hozták létre, hogy a kisebb településeken, sőt a határon túl élőkhöz is könnyen eljusson, és minél többen láthassák az életmű legfontosabb darabjait a jubileumi évben.


Már a busz külseje sem mindennapi. Hatalmas mozgó „graffitiként” ugyanis a Toldi kulcsjelenetei jelennek meg rajta képregényes formában. Az utastérben pedig számos interaktív elemmel, tükrös manuális játékokkal, forgatható falemezekkel, installációkkal és digitális eszközökkel hozzák közelebb Ágnes asszony, Szondi két apródja, a Walesi bárdok vagy akár a Hídavatás történetét a mai közönséghez, de malomkődobással vagy petrencésrúd-emeléssel is próbára tehetik magukat a látogatók, hogy kipróbálják, vajon felvehetnék-e a versenyt Toldi Miklóssal.

Az Arany-buszra pályázni lehetett, az eddig leszervezett túratervben 80 magyarországi és 37 határon túli település szerepel a több százezres nagyvárostól az alig 200 lelket számláló faluig. Járt a busz Horvátországban, a Felvidéken és természetesen Erdélyben is, többek között Arany szülővárosában, Nagyszalontán. Korosztálytól függetlenül sokakat vonzott, a 8000 látogató közül a legidősebb 92 éves volt.

A további megállók, illetve az Arany-busz részletes menetrendje a múzeum honlapján elérhető. Aki esetleg mégsem tudná személyesen megtekinteni, azt szeretettel várják a Petőfi Irodalmi Múzeum jövő novemberig látható „Önarckép álarcokban” című Arany-kiállításán.

KM
hirdetés