Aranyat érő tett, rubinttal ékesítve

Aranyat érő tett, rubinttal ékesítve
© Fotó: Facebook / Rubint Réka
Rékának aranyból, illetve hát tényleg rubinból van a szíve: személyesen hozott haza egy hajléktalan férfit Szentendréről Tiszadadára. Szokatlan szerepkörben mutatkozott be a sportos, fitt élet hazai jelképe, aki most nem a konditermekben „tette oda magát”, hanem egyszerű, segítő állampolgárként. Nyéki Zsolt jegyzete.

Zsigerből viszolygok mindentől, ami „celeb” vagy „celebség”, vagyis értéktelen szereplésből gyárt kétes hírnevet és pénzt, de Réka cselekedete meggyőző. Egyrészt nemcsak prédikálja azt, amire feltette az életét, hanem szemmel láthatóan maga is azt csinálja, amit mond. Másrészt oda is lehetett volna dobni az alamizsnát, vagy megbízni valakit a fuvarral, aztán hívni a bulvársajtót, tálalni a sztorit, elmesélni újra és újra, hogyan idézte elő a sanyarú sors a belülről fakadó átlényegülést… Sok ilyet látni szerte a világban, de ebbe a képbe nem illik a borbély, az új ruha és cipő, a téli tüzelő, amit megvásárolt a hontalan férfinak és édesanyjának. Nem tudom, a videóra vett gyakorlatai lejátszása közben ismeretlenül hány ezer embert buzdított már Réka, hogy „ez az, jól csinálod, ne hagyd abba, remek!”, de most neki szállnak ismeretlenektől ezek az elismerő szavak. A meghökkentő tett azért különös gondolatokat ébreszt… Viszonylag gyakran látunk „hómleszt”, utcai kéregetésből élő férfit és nőt, de ott a kérdés: mikor esik meg a szívünk, mikor nyílik meg a lélek és a pénztárca, s mikor nyomja el a gesztust a kétely, hogy az elesett ember valóban méltó-e a segítségre?

Mindenki, aki erre a világra született, előbb vagy utóbb szembesül olyan akadályokkal, amelyek leküzdhetetlennek tűnnek. Olyan mélyponttal, amikor összedőlni látszik minden, amikor nincs munka, úszik a lakás, elvész a kapcsolat, a reménytelenség minden porcikát kitölt. Ám amikor az erekben már a lemondás lüktet, akkor sem lehet elhárítani a felelősséget, hogy mindenki dönthet: feladja, vagy küzd, újrakezd, igazít önnön sorsán, bármennyire is iszonyatosan nehéznek tűnik. Meglehet, valakinek ehhez írni, olvasni kell megtanulni, valakinek szakmát választani, vagy egy újat szerezni, valakinek meg belevágni egy diplomába utolsó pénzen, s tanulni hétköznap éjszakákon, szombat és vasárnapokon, amikor más pihen.

A lényeg az akarás. „Rubintosan” ékes példa, hogy a segítő szándékot már az is kiváltja, ha valakitől távol áll a követelőzés, és alázattal viseli a pillanatnyi helyzetét – de az igazi támogatást (no meg szerencsét) azok érdemlik ki, akik soha nem veszítik el az emberi méltóságot.

Nyéki Zsolt


Videó: Valóra váltotta a hajléktalan Józsi bácsi álmát Rubint Réka: ismét édesanyját ölelhette Tiszadadán

Tiszadada – Az 57 éves hajléktalan férfi legnagyobb álma volt, hogy 10 év után ismét átölelhesse 78 éves anyukáját Tiszadadán. A fitneszlady megígérte Józsi bácsinak, hogy segít neki – és nem beszélt a levegőbe.

Címkék: ,hirdetés