Aranyat kerestek a füzérkajatai Korom-hegyen

Füzérradvány – A Carpathian Gold Inc. végzett kutatásokat a Füzérkajata–Korom-hegy Erdőbirtokosság területén. Hat helyen végeztek feltárásokat és annak végeztével a helyreállítási munkákat is elvégezték.  Fúrási eredmények  Aranyláz Zemplénben

Füzérradvány környékén arany- és ezüstlelőhelyekre bukkant a kanadai Carpathian Gold Inc. – írta egy országos napilap. A lap szerint a romániai és magyarországi nemesfém-bányászati koncessziókkal – ezen belül Füzérradvány környékén százszázalékos feltárási joggal – rendelkező társaság első kutatófúrásai tonnánként 257 gramm ezüstöt és 3,33 gramm aranyat tartalmazó kőzetet ,,metszettek át” – derül ki a cég bejelentéséből.
Bizakodásra okot adó értékű aranyat és ezüstöt fedeztek fel egy eddig nem vizsgált kőzetrétegben – mondta Dino Titaroelnök-vezérigazgató a Bloombergnek. Elemzik az eredményeket és eldöntik, milyen további lépéseket tesznek a projektben. A Carpathian jelentése és Titaro nyilatkozata nem tér ki arra, hogy a feltáró fúrásokat ipari tevékenység, azaz bányászat is követi-e majd.

Korrektek voltak

– A Korom-hegyen az elmúlt év nyarától mintegy három hónapon keresztül végzett fúrásokat a vállalat – mondta érdeklődésünkre gróf Károlyi László, a Füzérkajata–Korom-hegy Erdőbirtokosság elnöke. – Nagyon korrekt partner volt a vállalat, hiszen minden, a szerződésben lefektetett pontot az utolsó betűig teljesítettek. Hat helyen végeztek feltárásokat és annak végeztével a helyreállítási munkákat is elvégezték.
Füzérradvány környékén utoljára több mint tíz évvel ezelőtt végeztek ilyen irányú kutatásokat – mondja Czili Mátyás, Füzérradvány polgármestere. – Akkor elfogyott a pénz, a kutatások befejeződtek és azóta az önkormányzatunkat ilyen kéréssel nem keresték meg.

Egy folyamat kezdete?

A Nagy-Britanniában bejegyzett, de kanadai székhellyel is rendelkező cég honlapján rá lehet bukkanni a magyarországi projektek között a füzérradványi kutatásokra is, amelyek igazolják is ezeket az adatokat, de el is térnek attól. Ugyanis a közzétett adatokból kiderül, hogy a Korom-hegyen végzett fúrások esetében előfordult, hogy tonnánként 5,73 gramm aranyat, míg máshol ugyanilyen kőzetmennyiségben 883 gramm ezüstöt találtak.
– Ezekből még nem érdemes semmilyen következtetést levonni – mondta portálunknak Ilkeyné dr. Perlaki Elvirageológus, aki a nemzetközi vállalatot Magyarországon képviseli. – Kicsit elsietettnek tartom, hogy ezt a fúrássorozatot így felfújták, hiszen ez csak egy folyamat kezdete. Arra adhat támpontot, hogy érdemes-e további kutatásokat végezni ezen a területen. Ha sikeres is lesz a folyamat, legalább öt-hat év telik el egy esetleges bányanyitásig. Előtte azonban azt is vizsgálni kell, ezen a területen megéri-e egyáltalán aranyat bányászni. Az biztos, hogy a romániai projektek sokkal biztatóbbak és nagyobb eredménnyel kecsegtetnek.
Ilkeyné Perlaki Elvira hozzátette, a Carpathian Gold Inc. nem az a vállalat, amely egy évtizeddel ezelőtt ezen a Zemplénben kutatott.

Megéri?

Ilkeyné Perlaki Elvirageológus elmondta, nem olcsó mulatság egy kutatás sem, hiszen az ilyen célú fúrások méterenként 30 ezer forintba kerülnek. Ezért egy ilyen jellegű munka a járulékos költségekkel együtt többmillió forintba kerül. Éppen ezért csak az adatok részletes elemzése után döntenek majd arról, tovább kutatnak-e Zemplénben.


-bg-

 
hirdetés