Aranykezű tamarinok Nyíregyházán

Aranykezű tamarinok Nyíregyházán
© Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza – Az aprócska majmok a park különleges külsejű állatokat felvonultató Viktória házban kerültek bemutatásra.

A furcsa kinézetű állatok kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább, ugyanis az állatok testét hosszú fekete szőrzet borítja kivéve a végtagjaikat, melyek narancs-vöröses színűek. Arcuk sötét színű és szőrtelen, s kissé elálló fülük van.

A faj tudományos neve (Saguinus midas) is utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midas királynak a legenda szerint minden arannyá vált a kezében.

Mivel mindösszesen 50dkg-os állatokról van szó, a dél-amerikai esőerdők felső lombkorona szintjének legvékonyabb ágaira is kimerészkedhetnek, ahova a rájuk fogukat fenő ragadozók nem tudják követni őket, ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek. A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat is.
A fák lombkorona szintjén élő állatok madárcsicsergésre emlékezető hangja messzire elhallatszódik s vokális jelzéseik mellett szaganyagokkal is kommunikálnak fajtársaikkal.

A Nyíregyházi Állatparkba élő, Nemzetközi Törzskönyvi Program (ESB) keretében érkezett tenyészpár tagjai Angliából és Magyarországról származnak, s bár a 33 karmosmajom faj közül nem a legveszélyeztettebbek, élőhelyük drasztikus csökkenése tizedeli állományukat.

Az állatok érkeztével tovább növekedett a különleges karmosmajom bemutató, hiszen az aranykezű tamarinok mellett fehérarcú selyemmajom, liszt tamarin, császárbajszú tamarin és fehérajkú tamarin is megtekinthető a SóstóZoo-ban.

– Nyíregyházi Állatpark –
hirdetés