Aranykezű tamarinok születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Akt.:
Gond nélkül cseperednek a most háromhetes ikrek
Gond nélkül cseperednek a most háromhetes ikrek - © Fotó: Nyíregyházi Állatpark facebook oldal
Nyíregyháza – Állatkerti összefogással igyekeznek megmenteni a karmosmajmokat.

Aranykezű tamarinok születtek a Nyíregyházi Állatparkban. A furcsa kinézetű állatok leginkább kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak, hiszen bundájuk az aranybarna kézfejüket kivéve sötét színű, arcuk szőrtelen és kissé elálló fülük van. A faj tudományos neve – Saguinus midas – is utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midász királynak a legenda szerint minden arannyá változott a kezében.

– A szülőállatok 2016-ban, a nemzetközi törzskönyvi program keretében érkeztek angliai és egy másik magyarországi állatkertből. Az apa és az anya is gondos szülőnek bizonyul, hiszen probléma nélkül növekednek a jelenleg háromhetes ikrek – tájékoztatta lapunkat Révészné Petró Zsuzsa.

– Bár a karmosmajom-félékhez tartozó állatok igen apró termetűek, mindössze húszcentisek és csupán félkilósak, a szülők méreteihez viszonyítva az utódok nagyok – születéskor körülbelül tíz dekagrammosak –, ezért a kölykök hordozásából mindkét szülő kiveszi a részét – fűzte hozzá a Nyíregyházi Állatpark szóvivője.

Madárcsicsergésre emlékeztet

– Az apró testnek nagy előnye, hogy a dél-amerikai esőerdők növényeinek legvékonyabb ágaira is kimerészkedhetnek, ahova a ragadozók nem tudják követni őket, ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek. A gyümölcsök mellett gerinctelen és kisebb gerinces állatokat fogyasztanak. A fák lombkoronaszintjén élő állatok madárcsicsergésre emlékeztető hangja messzire elhallatszik, vokális jelzéseik mellett szag­anyagokkal is kommunikálnak.

A kihalás szélén állnak

– A Nyíregyházi Állatpark a karmosmajmok öt faját tartja, mindegyik az Európai Tenyészprogram keretében érkezett. A természetben élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket leginkább, a fajok közül több a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent populációikra, ezért az európai állatkertek összefogtak a megmentésük érdekében és koordinált programokban szaporítják őket – tudtuk meg Révészné Petró Zsuzsától.

– KM –
hirdetés