„Aranyos” matekosok

Havasi Gergely és Daróczi Sándor
Havasi Gergely és Daróczi Sándor
Nyíregyháza – Megyei sikerek születtek az egyik legrangosabb matematikaversenyen.

Vajon melyek lehetnek azok a pozitív természetes számok, amelyek reciprokának tizedes tört alakja véges, és a szám köbének hétszer annyi osztója van, mint magának a számnak? A legtöbben még a kérdést sem értjük, ezért nehéz elképzelni, hogy valaki ilyesmin töprengjen szabadidejében. Pedig élnek közöttünk ilyenek; a fenti kérdést a kezdők boncolgatták az ez évi Arany Dániel Matematikai Tanulóversenyen. A haladók mezőnyében három megyénkbeli középiskolás is szép eredményt ért el.

Batta Gergő Pétert, a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium tanulóját már megismerhették lapunk olvasói, ezúttal a nyíregyházi díjazottakat mutatjuk be.

Anyatejbe keverve

Az „első dicsérettel” eddigi legjobb eredményét érte el Havasi Gergely, a Szent Imre Katolikus Gimnázium tanulója, aki már az anyatejjel magába szívta a matematika szeretetét – ugyanis az édesanyja is ezt tanítja. A matematika–fizika tagozatos fiatalember ötödikes kora óta jár versenyekre, a felkészülés a hobbija; csak az idén – a fizikával együtt – tízszer mérette meg magát, mindannyiszor bejutott a döntőbe. Otthonában egész falrészt borítanak az oklevelek, pedig csak a legjobbakat és a legfrissebbeket teszi ki.

– Orosz Erzsébet tanárnő kiválóan tanítja a matematikát, jó hangulatú óráin kívül is bármikor fordulhatok hozzá segítségért – méltatta oktatóját Havasi Gergely, aki emellett nagy lehetőségnek nevezte Kiss Sándor szakkörét.

– Először három év feladatait néztem át, de mindössze kettőhöz tudtam hozzákezdeni – taglalta az Arany-verseny előzményeit Gergely, aki a szép eredmény tükrében joggal nevezte magas szintűnek a felkészítést. – A döntőben négy órát kaptunk három feladatra, ami azzal együtt is elég volt, hogy a geometriai példát hibásan adták meg, így többször is átnéztem a megoldásomat.

Túl kevés verseny

„Második díjával” egy kicsivel még őt is túlszárnyalta Daróczi Sándor, a Krúdy Gyula Gimnázium diákja, aki az általános iskola felső tagozatán kezdett komolyabban foglalkozni a matematikával, és egy osztálytársa révén került a szakkörbe. Sándor ugyancsak eddigi legszebb eredményének örülhetett. Érdeklődését és eredményeit tekintve nem meglepő, hogy szeretettel és elismeréssel emlegette matematikatanárát, Konczné Végh Leonát.
– Nagyon szeretek matekversenyekre járni, csak azt sajnálom, hogy errefelé sokkal kevesebbet szerveznek, mint Dunántúlon – mesélte Sándor, akinek a számokon túl a hegedű és a tenisz teszi teljessé az életét.

Könyvutalvány a jutalom

– Egy ilyen versenyen gyakran több oldalt teleírunk a levezetéssel, és nem elég egy ötlet egy feladat megoldásához. Nem a számolás a kihívás, hanem rájönni, hogy milyen úton juthatunk el a megoldáshoz – adott ízelítőt a versenyek világából.

A szakkörön túl is sok közös van az „aranyos” fiúkban: a következő tanévben mindketten az OKTV-re készülnek, ami már a felvételibe is beszámít. Természetesen a felsőoktatásban is matematikával, illetve fizikával szeretnének foglalkozni. Az Arany-verseny eredményhirdetéséről mindketten könyvutalványokkal tértek haza, de hogy milyen témájú köteteket lapozgatnak majd a nyári szünetben, nem áruljuk el – a kedves olvasó első tippje úgyis helyes.

Arany Dániel és a matematikaverseny

Arany Dániel (1863–1944) matematikus és matematikatanár többek között biztosítási matematikával foglalkozott, de legnagyobb hatással a középiskolai oktatásra volt. Az ő nevét viseli a 9. és 10. osztályosok legrangosabb matematikaversenye, amelyen az évfolyam szerinti felosztás mellett – az óraszámok függvényében – három kategória van. A háromfordulós verseny országos döntőjébe 30–50 diák jut be. Dr. Kiss Sándor nyugalmazott főiskolai docens évtizedek óta vezeti a szakkört, amelyen kifejezetten versenyfeladatokra koncentrálnak; közel 30 diák a tanár úr segítségével szép sikereket ért el, köztük a két idei díjazott is.
hirdetés