Aranyszablyával üzent a történelem

Erről a szablyáról lesz szó – s persze a magyar történelem izgalmas fejezetéről
Erről a szablyáról lesz szó – s persze a magyar történelem izgalmas fejezetéről - © Fotó: KM-archív, Nyéki Zsolt
Geszteréd – Egy – vagy sokkal inkább „a” – párját ritkító kincsleletről szól az a konferencia, amelyet a Geszterédi Aranyszablya Társaság szervez október 13-án, pénteken 10 órától, a helyi Gajdos János művelődési házban.

„A geszterédi aranyszablya történeti jelentősége” címmel meghirdetett tanácskozásra érdemes ellátogatnia mindenkinek, akit érdekel a magyar történelem, hadtörténelem, a Honfoglalás kora.

– A konferencia levezető elnöke dr. Németh Péter régész, címzetes főiskolai tanár, előadást tart többek között dr. Fodor István, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója („A geszterédi és a bécsi szablya”). A Szegedi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, dr. Révész László is érdekes témát feszeget („A geszterédi lelet és a X. századi fejedelmi kíséret kapcsolatai”), elemzés hangzik el a geszterédi szablya jelentőségéről a korabeli magyar fegyverzetben, és külön szó lesz még a sír egyik veretéről is – tájékoztatta lapunkat Rácz János, a társaság elnöke, aki minden érdeklődőt szeretettel vár a rendezvényre.

KM-NyZs
hirdetés