Nagyvilág

2015.09.02. 07:59

Agyonlőttek egy szökésben lévő rabot Ukrajnában

Ukrajna - Az odesszai börtönben lelőttek egy fegyencet, aki a falon átmászva próbálkozott meg szökéssel.

Ukrajna - Az odesszai börtönben lelőttek egy fegyencet, aki a falon átmászva próbálkozott meg szökéssel.

Az ukrán belügyminisztérium közleménye szerint az elítélt az egyik őrtoronyra próbált felmászni, hogy onnan elérje a börtön falát, amikor a halálos lövés érte. A szökevénynek előzőleg már két kerítésen is sikerült átjutnia, miközben több fegyőrt is ártalmatlanná tett.

Az elítélttel végül a toronyban szolgálatot teljesítő őr végzett, miután elmondása szerint fenyegetve érezte magát a feléje mászó rab agresszív viselkedése miatt. A szökést megkísérlő férfit a különösen veszélyes rabok között tartották számon, miután – többszörös visszaesőként – bűnszervezet tagjaként elkövetett súlyos bűncselekményekért töltötte éppen soros szabadságvesztését.

Ukrajna a büntetés-végrehajtási intézeteiben uralkodó embertelen körülmények miatt a nemzetközi jogvédő szervezetek bírálatainak folyamatos kereszttüzében áll. Sok börtönben ugyanis egy négyszemélyes cellában például akár egy tucatnyi elítéltet is kénytelenek összezsúfolni a magas bűnözési ráta és az ebből fakadó helyhiány miatt.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!