,,Arra sokat adok”

Major Béláné
Major Béláné
Csak van valami titka, faggatom, Major Bélánét, hogy bár nem tagadja, alig hihető: már 94. évében jár. 

Annyian kérdezik, de igazán semmi különleges titkom nincs. Kozmetikushoz sohasem jártam, az egyetlen szépítőszerem a rúzson túl, egy lánykoromtól máig kapható krém, de csakis a külföldit használom. Ennek ellenére nem gondolom róla, hogy csodaszer. A nővérem is 101 éves koráig élt, ő is jól tartotta magát, talán családi adottság kérdése – próbál eleget tenni a kérésnek, s a titok nyitjára lelni Major Béláné, Rózsika néni, ahogy ő kéri, hogy szólítsam. – A frizurámra, körmömre mindig sokat adtam, hogy rendezett legyen, de egy ideje már nem én megyek a fodrászomhoz, hanem ő jár el hozzám, kéthetente.

Annak is szerepe lehet benne, hogy sosem dolgoztam – mondja, de ezt azért nem szó szerint kell érteni. Rózsika néni ugyanis, bár munkahely nem volt, mindig is tevékeny életet élt. Sőt!

,,Magad uram”

Van egy bejárónőm, aki egy ideig nem tudott jönni, mert eltört az ujja. Utóbb többen is mondták, miért nem szóltam nekik, segítettek volna. De én nem szóltam: fogtam a porszívót, a felmosót, a portörlőt, s mindent megcsináltam magam. Tegnap láttam egy filmet, amelyikben fehér kötényt kötött az úrnő az ágyazáshoz. Bizony, ezt így csináltuk annak idején. Az ágyneműm ma is mint a frissen leesett hó.

Már nem repül

S bár a repüléstől már eltiltották az orvosok – nemrég még ugyanolyan eséllyel lehetett Rózsika nénit a külföldön élő rokonoknál keresni, mint idehaza -, négy hónapja még egyedül jött haza vonattal, Svájcból. A nagybevásárlásból sem szívesen marad ki, ő is beül az autóba: ,,kell az a kis mozgás!” És persze van, aki ,,beülteti”, van, aki a kisebb bevásárlást intézi, van, aki felhívja, s van, akit felhívjon. Pár perces beszélgetésből is kiderül: pezseg körülötte az élet, őfelőle is érdeklődnek, miképpen őt is érdekelnek mások.

Míg az uram élt, addig volt igazi társasági élet! Összejártunk, kártyáztunk. Míg jó volt a szemem, rengeteget leveleztem. Sajnos a szemműtétem nem jól sikerült, így másokat szoktam megkérni, hogy olvassanak fel nekem. De ettől függetlenül istennek hálát adok, 40-50 éves embernek megfelelőek volnának a leleteim.
hirdetés