Helyi közélet

2011.12.14. 15:28

Két pályázat, egy iskola Ibrányban

Ibrány - Átadták a fennállásának fél évszázados jubileumát jövőre ünneplő ibrányi gimnázium felújított épületét.

Ibrány - Átadták a fennállásának fél évszázados jubileumát jövőre ünneplő ibrányi gimnázium felújított épületét.A júniusi tanévzáró ünnepség után kevesen gondolták volna, hogy szeptemberben már egy kibővült és felújított iskolában kezdhetik az évet az ibrányi Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai. Ennyi idő állt ugyanis rendelkezésre, hogy a mintegy 328 millió forintos bővítési és felújítási, valamint a párhuzamosan zajló energetikai korszerűsítést is elvégezzék. A megfeszített munka meghozta eredményét, a beruházás befejeződött, a tanév elkezdődött, szerdán pedig dr. Kövér László ünnepélyesen is átadta az oktatási intézményt.

Keményen kell dolgozni

Az Országgyűlés elnöke nagy és fontos ünnepnek nevezte a napot, majd arról szólt, hogy a megújult iskola átadása azt jelzi: van jövő és van lehetőség. Lehetőség, hogy az iskola tanulói választott szakmájukhoz, hivatásukhoz értő, az élet dolgaiban eligazodó, a saját lábukon megállni képes felnőttekké váljanak.

– Keményen kell dolgozni azért, hogy rátérhessünk a fejlődés útjára, újra közösen alkothassunk, pótolhassuk elmaradásunkat, és leróhassuk adósságainkat, amellyel a nemzet a vidék Magyarországának tartozik – mondta Kövér László, aki szerint ebben a közös vállalkozásban mindenkire szükség van, mert hazánk nem engedheti meg magának, hogy akár egyetlen ember élete is elvesszen.

A nemzetközi pénzügyi válság új fordulatai alapjaiban változtatják meg az ország gazdasági helyzetét, írják át a terveket, és határozzák meg a sebességet - folytatta Kövér László. A parlament elnöke úgy vélte, hogy a dolgok megváltozhatnak, ha mindenki elvégzi a rá bízott munkát, és kihasználja a lehetőségeit. A tanulást a boldoguláshoz vezető útnak nevezte.

Szükség van kiművelt emberekre

Seszták Oszkár, az ibrányi intézményt is fenntartó megyei önkormányzat elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy az országnak és a megyének szüksége van kiművelt emberekre, mivel csak így tud megmaradni és fejlődni. – Többet akartunk adni, ezért használtunk ki minden pályázati lehetőséget és teremtettük meg az önerőhöz szükséges forrásokat. Az oktatási színvonalának emelésével akartunk esélyt teremteni arra, hogy a vidéki intézményekben tanuló diákok is a legjobb feltételek mellett tanulhassanak. Az ibrányi középiskola folyamatosan gyarapodó létszáma, a hátrányos helyzetű diákokat támogató Arany János Kollégiumi Program, a szakmai képzés széles spektruma jelzi, jól döntöttünk akkor, amikor a beruházási programokat meghatároztuk, és az ibrányi programhoz is megteremtettük a 10 százalékos önerőt.

Az új aulával, négy tanteremmel bővített, akadálymentesített, felújított épület átadásán Vargáné Berencsi Ágnes igazgató elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt 182 tanulója volt az intézménynek, ma több mint 540 diákjuk van, igaz, 2006-ban hozzájuk került a tiszaberceli szakiskola is, ám a szakmai és pedagógiai programjuk, a szakképzéseik, a felnőttoktatásuk révén a térség meghatározó oktatási intézményévé váltak.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában