Árvák fotóin Afrika meleg szíve

A helyi általános iskolások autogramot is kaptak Cecilia Khofi malawi szépségkirálynőtől
A helyi általános iskolások autogramot is kaptak Cecilia Khofi malawi szépségkirálynőtől - © Fotó: Janics Attila
Kisvárda – Rendhagyó kiállítás nyílt a kisvárdai konferencia központban.


„Pemphero Chiwaya vagyok, 18 éves, Chembomában élek. Designer szeretnék lenni. Éppen az utcán fotóztunk, amikor megláttam egy kislányt. Nagyon aranyosan mosolygott, de amikor le akartam fényképezni, igyekezett eltakarni az arcát.” „Laston Sungani vagyok, 19 éves és Machesóban lakom. Autótechnikai mérnök vagy újságíró szeretnék lenni. Amikor Chiwaya faluban jártunk, sikerült lefotóznom, amint egy kútásó férfi éppen lefelé mászik a gödörbe minden segédeszköz nélkül.”

Az afrikai fiúk rövid bemutatkozása csak kettő azoknak a fiataloknak a sorából, akik fotóiból válogatáskiállítás nyílt csütörtök délután a kisvárdai konferencia-központban.

Hétköznapok, kultúra

– Tizenöt esztendővel ezelőtt többedmagammal részt vettem egy egyéves afrikai misszióban, az ott végzett önkéntes- és kutatómunkát azonban hazatérve sem tudtuk elengedni, hosszabb-rövidebb időre visszatértünk a kontinensre. Három éve stratégiai együttműködést kötöttünk a Malawiban általános és középiskolát működtető Jacaranda Alapítvánnyal. Az intézményben több mint négyszáz árva gyermek tanul ingyen. Több alkalommal vittünk nekik adományokat, rendszeresen látogatjuk és támogatjuk őket, sőt, fatelepítési programot is kezdeményeztünk a térségben – vázolta fel a két szervezet közötti kapcsolatot dr. Juhász Péter Gergő. A Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület elnöke az Ismerd meg a világot! című tárlattal kapcsolatban elmondta: Asztalos Ilona, az egyesület tagja 2017 őszén egy hathetes misszió keretében fotózni tanította a Jacaranda-árvákat, amihez fényképezőgépeket is kaptak a gyerekek. A vándorkiállítás, amit az ország számos középiskolájába is eljuttatnak, az ő képeikből állt össze, és a malawi emberek mindennapjait, kultúráját mutatja be.

A rendezvény díszvendége volt Cecilia Khofi, Malawi jelenlegi szépségkirálynője és az Egyesült Nemzetek Szövetségének jószolgálati nagykövete.

– Sziasztok! Hogy vagytok? – köszöntötte magyarul a megnyitóra érkezett vendégeket, majd tolmács segítségével néhány mondatban szólt országáról és magáról.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy Malawiban születtem és nőttem fel. Nálunk otthon mindenki nagyon boldog, vendégszerető és kedves, ezért is nevezik Malawit Afrika meleg szívének. Természetesen vannak problémáink is: ezek közül a legégetőbb a túlnépesedés és a szegénység. Utóbbi annyira súlyos, hogy a pénztelen malawi családok sokszor 10–12 éves korban kiárusítják és férjhez adják a lányaikat tehetősebb emberekhez. Az én szüleim sem voltak jómódúak, s bár nem kényszerítettek ilyen helyzetbe, sok más gonddal meg kellett küzdenünk. Nem volt elég ennivalónk, és megesett, hogy nem tudták a szüleim kifizetni az iskolai tandíjamat, így az igazgató hazazavart. Mindezek ellenére nagyon jó eredménnyel zártam a középiskolában, olyannyira, hogy ösztöndíjat kaptam, főiskolát végezhettem, s hamarosan a mestervizsgámon is túl leszek – engedett bepillantást az életébe Cecilia, aki a helyi minisztériumban kapott munkát. Létrehozta a saját, Építsük fel Malawit! nevű szervezetét, így azután is tovább dolgozhat, hogy a szépségkirálynői koronával járó jószolgálati nagyköveti feladatokat átadja a következő győztesnek.

Segít a malawi lányoknak

– Mint Miss Malawi, sok kislány tekint rám példaképként, hatással vagyok az életükre. Fontos, hogy részesei legyenek ismét az integrált oktatásnak, ezért ösztöndíj segíti a tanulmányaikat. Örülök, hogy Magyarországon is elmesélhettem a történetemet a középiskolás fiataloknak, remélem, hogy az ő életükre is hatással voltam – jegyezte meg Malawi jószolgálati nagykövete, akinek bár a dobolás a szenvedélye, énekelt egy inspiráló dalt a vendégeknek.

KM-CsA
hirdetés