Helyi közélet

2017.03.05. 14:48

Kiváló nyári pihenőhely

Nyíregyháza - Egy lugas a kertben nemcsak térelválasztó elemként funkcionálhat, hanem árnyékot adó, illatozó pihenőként is, mely különösképp hasznos lehet majd a nyári kánikulában.

Nyíregyháza - Egy lugas a kertben nemcsak térelválasztó elemként funkcionálhat, hanem árnyékot adó, illatozó pihenőként is, mely különösképp hasznos lehet majd a nyári kánikulában. Lugast könnyen készíthetünk házilag is, íves műanyag- vagy fémvázból. Ezekre legtöbbször szőlőt, vadszőlőt vagy virágzó növényeket futtathatunk fel, úgymint a futórózsa, az illatos lonc vagy a lila akác.

Ültessük csoportosan!

Nem is gondolnánk, hogy a hosszúfürtű aranyeső (Laburnum watereri) milyen dekoratív látvány lehet a kertünkben, ha mondjuk nem szoliterként, hanem csoportosan ültetjük el. Ez a fafajta júniusban meseszép látványt nyújthat a hosszú, fürtös sárga virágaival. Ez egy alacsony növésű fa, kiskertekbe kiválóan alkalmas, ha pedig napos helyre ültetjük és gondoskodunk a kellő tápanyagellátásról, akkor bőséges virágzással hálálja meg.

Arra azonban vigyázzunk, hogy a fa magtermése mérgező, ezért kisgyermekes családoknak nem ajánlott. Mivel az ágai jól alakíthatóak, kiválóan alkalmas lugasok kialakítására, beborítására, az éves metszése is sokkal kevesebb gonddal jár, mint más rokon fafajtáké. Mesterséges lugas „feldíszítéséhez” a külső szélekhez ültessük úgy másfél–kétméteres tőtávolságba. Az elv ugyanaz, mint a falnál nevelt gyümölcsfáknál, a közepét igazítsuk a lugas ívéhez, és addig engedjük, míg két oldalról fent össze nem ér a csúcsuk, s be nem fedi a lugast. A törzs­re merőleges ágakat szintén vízszintesen vezessük el, lehetőleg szimmetrikusan, majd erősítsük oda egy huzallal. Az oldalágakat pedig 2–3 rügyre metsszük vissza, ezt tegyük meg minden évben (nyugodtan visszavághatjuk, mert így megőrzi keskeny formáját, de a virágzást nem befolyásolja).

Mivel a fa virágzását mindössze májusban és júniusban élvezhetjük, érdemes még a tövéhez nyári és őszi virágzású klematiszt ültetni, így szinte késő tavasztól ősz közepéig élvezhetjük a virágözönt.

Ha szeretnénk feldobni a téli kopár látványt, akkor ültessünk a fák alá pár buxus vagy tuja gömböt, és tegyünk közéjük jó pár korai hagymást. Ugyanezzel a módszerrel almafából és körtefából is nevelhetünk szép és dekoratív lugast, sőt, akár vegyíthetjük is őket. Használjuk fantáziánkat és alakítsunk ki egyedi pihenőtereket a kertben, célszerű úgy, hogy az év minden évszakában nyújtson valami látnivalót.

- Jánky Noémi -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában