enyhülés

2020.04.28. 21:19

Csádban nem sújtják többé halálbüntetéssel a terrorbűncselekmények elkövetőit

Eredetileg 2014-ben már el akarták törölni.

Csádban új terrorellenes törvényt fogadtak el kedden, aminek értelmében nem sújtják többé halálbüntetéssel a terrorbűncselekmények elkövetőit – közölte a kelet-afrikai ország parlamentje. A döntés egyben azt jelenti, hogy Csádban gyakorlatilag eltörölték a halálbüntetést.

Az új jogszabály annak a 2015. július 30-án hatályba lépett törvénynek a helyébe lép, amely visszaállította a halálbüntetést a terrorbűncselekmények elkövetőivel szemben.

Csádban 2014-ben jelentette be a kormány a halálbüntetés eltörlését, ezt az elképzelést azonban a Boko Haram nigériai dzsihadista szervezet egyik véres támadását követően ejtették. A csádi főváros, N'Djamena ellen elkövetett támadásban 67 ember, köztük tíz öngyilkos merénylő vesztette életét és 182-en sebesültek meg. Akkoriban jogvédő csoportok ellenezték a halálbüntetést visszaállító jogszabályt, mondván, az a polgári jogok korlátozására is szolgálhat.

2018-ban, miután Csádban kivégeztek négy elítéltet, az Európai Unió felszólította a kelet-afrikai állam vezetését, hogy csatlakozzon az Afrikai Unió tagországainak többségéhez, amelyek eltörölték a halálbüntetést.

A Boko Haram 2002-ben alakult Nigériában, majd kiterjesztette tevékenyégét a szomszédos Nigerre, Csádra és Kamerunra is, ahol helyi lakosokat toborzott.

A szervezet célja egy „iszlám kalifátus” létrehozása. Az ENSZ adatai szerint megalakulása óta a szervezet tízezreket ölt meg, a terrortámadások miatt pedig további 2,5 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában